Stress under graviditet øger risiko for dødsfødsel

Der er gennem de seneste årtier lavet utallige undersøgelser om hvordan stress påvirker os, og nu har forskere på Århus Universitetshospital fundet en sammenhæng mellem stress under graviditeten og dødsfødsel.

I en meget stor undersøgelse er der blevet påvist en øget tendens, til dødsfødsel hos kvinder der føler sig stressede, end hos kvinder der føler sig godt tilpas. Næsten 20.000 kvinder har deltaget i en spørgeskemaundersøgelse, så det videnskabelige grundlag må siges at være i orden.

I undersøgelsen er der taget højde for en række faktorer, der vides at kunne være risikofaktorer. Det er f.eks. en kendt sag at rygning under graviditet kan skade fosteret, ligesom alkohol og overvægt ligeledes påvirker barnets fødselsvægt og udvikling.

Selv med disse faktorer i mente, har det ikke kunnet påvirke resultatet: Stress giver tilsyneladende større risiko for dødsfødsel.

Det er uvidst hvad årsagen er, men en forklaring forskerne har overvejet, er kroppens ændrede balance i blandt andet cortisol. Andre forklaringer kunne være, at stress måske påvirker blodkarerne i moderkagen og dermed blodforsyningen til fosteret.

Forskerne udtaler samtidigt at der skal arbejdes på at dokumentere, at stress er den direkte årsag den øgede forekomst af dødsfødsler, for derved i fremtiden at kunne reducere antallet af dødsfødsler ved at arbejde målrettet på at forebygge stress under graviditet.

Det lyder som en rigtig god ide, men hvorfor ikke starte allerede nu?

Jeg synes, at forskningsresultat allerede nu burde resultere i handling. Den sammenhæng der er mellem stress og dødsfødsler, som er vist i sådan en stor undersøgelse, må ikke bare være en viden for de få. Der er vist desværre en tradition i Danmark for, at vente med handling til der foreligger et videnskabeligt bevis, men i denne sammenhæng er der jo ingen risiko for bivirkninger. Det eneste man skal, er at arbejde med at nedbringe stressniveauet, og det kan jo kun siges at være positivt.

Du vil kunne hente hjælp og inspiration til at nedbringe din stress ved at læse flere artikler på: www.stressinvest.dk

Lasse Deichmann
Skribent og Certificeret Coach
www.nlp-penta.dk

Hvad mener du? Hvad gør du for ikke at stresse under din graviditet? Skriv en kommentar…

Rate this post
Nina siger:

Mange tak for denne gode artikel. Er førstegangs-gravid i uge 24 og er føler mig stresset over, at der stadig ikke er fundet en afløser.
Nu vil jeg sætte hælen i jorden og kræve en løsning, så mit ufødte barn ikke tager skade.

Anna siger:

Jeg har et arbejde som ikke tager hensyn til min graviditet. Jeg er nu i uge 32. Jeg blev udnævnt til afdelingsleder og en måned senere fandt jeg ud af at jeg er gravid (førstegangsfødende). Nu skal jeg være med til at gennemføre fyringer og generelt er jeg pålagt rigtig mange opgaver som stresser mig. Før jeg var gravid ville jeg have set disse opgaver som udfordringer, men nu er det som om min krop kun kan tolke arbejdet som stressende. Jeg kan ikke sove ordentligt og har for mange plukveer. Efter at have læst denne artikel vil jeg stille et ultimatum, enten bliver der taget hensyn til mig eller også må jeg sygemelde mig. Intet er vigtigere end mit ufødte barn. Tak for artiklen.