Sutter

sutterSkal man bruge sut eller skal man ikke? Mange forældre og kommende forældre har et had-kærlighedsforhold til sutter.

Det er en helt personlig beslutning for forældre, om I føler, I har brug for at bruge sut til jeres baby.

Hvilke sutter skal jeg vælge til mit barn?

Der findes et hav af sutter på markedet, og det kan være svært at vurdere, hvad der er bedst. Det er da også en helt personlig beslutning om du vil købe dine sutter i supermarkedet, på apoteket eller i babybutikkerne.

Det er ikke altid ligetil at købe sutter til din baby, for selvom du har valgt det allerbedste, så er det ikke sikkert, at du kan få den lille til at ville tage sutten. Nogle gange skal man prøve sig frem med forskellige størrelser eller materialer.

Sutterne er udstyrede med forskellige mundstykker. Mundstykket på sutten bevirker, at din baby ikke kan få sutten helt ind i munden og sluge den. Nogle af mundstykkerne er helt stive, andre bøjelige og der findes også nogle, der er helt bløde.

sutterLangt de fleste sutter er lavet af gummi eller silikone, der er et blødt materiale, der også er allergivenligt. Sutter af naturgummi er ofte blødere end silikone.

Læs undersøgelsen fra Politiken om skadelige stoffer i sutter her.

Størrelse på sutter

Når du kommer hjem fra fødegangen med din nyfødte baby, så kan du ikke bruge almindelig størrelse sutter. Der findes sutter til nyfødte, som du kan bruge de første uger. Derefter kan du gå op i størrelse.

Mange sut-mærker lave sutter til forskellige aldre, hvor selve suttehovedet vokser i størrelse, i takt med at babyens mund vokser og dit barn begynder at få tænder.

Hvorfor skal jeg give mit barn sut?

Måske synes du, der er unaturligt, at putte noget kunstigt ind i din babys mund eller måske synes du, at sutten er en fantastisk opfindelse til at give ro til både baby og dig. Men der er både fordele og ulemper ved brug af sutter.

Fordele

  • Understøtte suttebehov. Nogle nyfødte har et øget behov for at sutte, selvom de er mætte og har tømt mælken i brysterne. De føler tryghed i at ligge og ”gumle”. I de tilfælde kan det være rart med en sut til nyfødte, så baby kan falde i søvn efter et godt måltid og stadig få dækket sit suttebehov.
  • Sove igennem. Babyer på 6-8 måneder har tit en uregelmæssig søvnrytme, når de vokser og har brug for mere mad. Når de er blevet ammet om natten, eller har fået flaske, så hjælper sutten dem til at falde i søvn igen. Sutten kan også være god at indføre, hvis du er ved at vænne dit barn fra at spise om natten.
  • Sut i stedet for tommelfinger. Man bør bruge sut, hvis barnet begynder at sutte på sin tommelfinger. Det er ikke for at putte noget kunstigt ind i munden, men fordi afvænning er nemmere. Du vil for eksempel aldrig se en 10 årig med en sut i munden, men du kan sagtens møde en 10 årig, der sutter på sin tommelfinger.

Ulemper

  • Undgå tandskader. For at undgå eventuelle tandskader og fejlstillinger er det en god idé at holde op med at bruge sut inden 3 – års alderen.
  • Afvænning. Det er for mange børn en hård proces at holde op med at bruge sut. De har brugt den til tryghed og hygge og måske til at falde i søvn med, og pludselig skal de sige farvel til ”en god ven”, fra den ene dag til den anden. Prøv evt. at fase brugen af sutten ud, således at barnet ikke må bruge sutten om dagen, men må have den, når han eller hun skal sove. Det gør adskillelsen fra sutten lettere for barnet.

Du bør skifte sutter regelmæssigt, og er der gået hul i en sut, skal den smides ud med det samme, så baby ikke risikerer at få gummi- eller silikonestykker i munden.

Rate this post