Svangerskabsforgiftning

SvangerskabsforgiftningSvangerskabsforgiftning kaldes også præ-eklampsi eller eklampsi.

Alle gravide testes for svangerskabsforgiftning ved hvert eneste lægebesøg i løbet af graviditeten.

Undersøgelserne foregår ved at tage blodtryk samt checke urinen.

Svangerskabsforgiftning ses i 2-8% af alle graviditeter.

 

Hvad er svangerskabsforgiftning?

Svangerskabsforgiftning er en tilstand, der kan skabe nyreskader hos moren, og bevirke at barnet ikke kan udvikle sig. Tilstanden opstår som regel i tredje trimester, og udvikler sig indtil fødslen.

Risikofaktorer for svangerskabsforgiftning er fedme, for højt blodtryk og mor der er +35. Flerfoldsgraviditet kan også være en faktor.

Tegn på svangerskabsforgiftning er højt blodtryk og et højt proteinniveau i urinen. For højt blodtryk i forbindelse med svangerskabsforgiftning er 140 over 90. I meget alvorlige tilfælde kan blodcellerne nedbrydes, og der kan være nedsat leverfunktion, nedsat nyrefunktion, vand i lungerne og ødemer, som er hævelser i både ben, hænder og ansigt.

Symptomerne på svangerskabsforgiftning er hovedpine, svimmelhed, kvalme, opkastning, hævede fødder og hænder og hævelser i ansigtet.

I Danmark bliver du som gravid checket grundigt, når du er hos lægen og ved jordemoderbesøg, så du behøver ikke være bekymret for, at gå rundt med uopdaget svangerskabsforgiftning, men du skal kontakte din læge, hvis du oplever nogle af symptomerne.

 

Hvordan er svangerskabsforgiftning farlig for mit barn?

Har du svangerskabsforgiftning kan moderkagens funktion nedsættes. Moderkagen giver næring og ilt til dit barn, og sørger for, det kan udvikle sig. Nedsættes funktionen, kan det betyde at dit barn ikke får nok næring eller ilt.

Hvis dit barn ikke udvikler sig som det skal, kan lægen eller jordemoderen se at det ikke vokser, og de vil sørge for, der foretages undersøgelser for at fastslå, om du har svangerskabsforgiftning.

 

Hvad er behandlingen mod svangerskabsforgiftning?

Forbyggende behandling, hvor du altså ikke har svangerskabsforgiftning endnu men er i risikogruppen, kan være medicinsk behandling mod for højt blodtryk og kalktilskud hvis niveauet er for lavt.

Når svangerskabsforgiftningen er indtruffet og konstateret vil du typisk blive bedt om at holde op med arbejde, så du kan få ro og lægge dig ned dagligt, for ikke at forværre tilstanden.

Er forgiftningen mere fremskreden kan du blive indlagt, hvor du skal være sengeliggende indtil det skønnes af personalet, at du kan føde dit barn. Behandlingen ud over at være sengeliggende vil være blodtryksdæmpende medicin og magnesium, der gives i drop.

Sengeliggende behandling og ro formindsker ikke svangerskabsforgiftningen, men kan bevirke at den ikke forværres.

I mere alvorlige tilfælde kan fødselslægen beslutte at barnet skal fødes øjeblikkeligt ved kejsersnit, så der ikke længere er fare for barnet eller morens helbredsmæssige tilstand.  Ved fødslen ophører svangerskabsforgiftningen øjeblikkeligt.

 

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit.

Rate this post