Motion er godt, også når du er gravid. Men er svømning under graviditet også en god idé?
Når du holder dig aktiv, er du stærkere og bedre i stand til at klare både den vægtøgning, der følger med din graviditet, og den forestående fødsel
Men du spekulerer måske over, hvilke former for motion du kan dyrke, når du er gravid, og hvilke du må vente med til senere.
En af de motionsformer, der oftest nævnes i forbindelse med graviditet, er svømning.
Men er det et godt valg? Det kigger vi på her.
Er det godt at dyrke svømning under graviditet?
Svømning er en fantastisk motionsform, fordi vandet holder dig oppe og gør dig ”vægtløs”. Det betyder, at du belaster dine led mindre, mens du samtidig bygger muskler og styrker din kondition.
Det er specielt en fordel, når du er tynget af en voksende mave. Som sagt forbedrer svømning blodcirkulationen og din kondition, og det ekstra iltindtag, det giver, er godt både for dig og din baby.
Så det hurtige og nemme svar er: Ja. Det er godt at dyrke svømning under graviditeten.
For at passe godt på din hud, kan du med fordel bruge HERO fra Karmameju efter en tur i svømmehallen. Den er særligt udviklet til at genoprette hudens naturlige PH-værdi.
(affiliate link, der hjælper graviditet.dk med at være opdateret)
Er der nogen risiko ved at dyrke svømning under graviditet?
Svømning er godt, ja, men hvad med klorindholdet i vandet i svømmehallen? Kan det så skade dig eller din baby?
Når klorin blander sig med bl.a. døde hudceller kan det danne kloroform, som i en vis mængde kan være skadelig. Kloroform er et kemikalie i gruppen trihalomethaner (THM).
Hvis du er motionssvømmer og svømmer 1 time hver uge, så viser udregninger at du vil blive udsat for en gennemsnitlig daglig dosis, der ligger væsentligt under grænseværdierne.
Gode råd om svømning under graviditet
Hvis du beslutter at holde formen ved at svømme under din graviditet, er her nogle gode råd til dig.
Som med al anden sport, du dyrker under graviditeten, er det selvfølgelig vigtigt, at du lytter til din egen krop.
Varier gerne din motionsform, så du ikke svømmer hver dag. Både for ikke at udsætte dig selv for for meget klor og THM, men også for at styrke kroppen mere varieret. Dine knogler bliver f.eks. ikke styrket ved svømning.
Pas på ikke at overanstrenge dig, og husk at drikke godt med vand. Selv om du ikke kan mærke, at du sveder, på samme måde som ved f.eks. jogging, kan det stadig være anstrengende at svømme.
Husk gerne at strække ud, både før og efter, så dine muskler bliver iltet og du undgår ømhed og stive lemmer.
God svømmetur