Tag en doula med til fødslen

Doulaer er så småt begyndt at dukke op på de danske fødeafdelinger. En Doula er en erfaren hjælperske, som støtter forældrene under hele fødslen. (Ordet “doula” kommer af græsk og hentyder til den højeststående kvindelige slave i oldtidens græske husholdninger).

De forældre, som har en doula eller en coach med til fødslen, får takket være den tryghed, hun giver, flere positive fødselsoplevelser. For manden kan doulaen være en støtte, idet hun har den erfaring med fødsler, som de fleste mænd mangler, og hun kan hjælpe med ham med at støtte kvinden…

Nogle af doulaens opgaver er at hjælpe den fødende kvinde ved at støtte, opmuntre, give tryghed, sørge for at kvinden har det bekvemt, lette fysiske og psykiske kvaler og forklare, hvad der sker, siges og gøres, hvilket påvirker fødselsforløbet positivt. Kvinder, som har en Doula med, oplever, at de får mere kontrol over fødslen. Kontinuerlig støtte er vigtig for den fødende, og derfor bør doulaen være med, fra fødslen begynder og til barnet er født.

Det er forskelligt fra kvinde til kvinde, om man har brug for en Doula. Man får bedst støtte af uddannede Doulaer. Det er den fødende kvinde, der på eget initiativ eventuelt medbringer en sådan hjælper, de er ikke tilknyttet fødeafdelingerne.

Fordele ved en Doula ifølge undersøgelser:
– Doulaen giver den fødende øget selvsikkerhed og mindsker hendes ængstelse. Behovet for medicinsk smertelindring bliver mindre.
– Behovet for operative indgreb ved vaginal fødsel mindskes.
– Doulaen kan hjælpe manden med at nærme sig kvinden under fødslen.
– Doulaens tilstedeværelse kan afkorte fødslen.
– Det nyfødte barn får det bedre og får højere Apgar-score.
– Efter fødslen er den nybagte mor mere vågen. Hun kæler for, smiler til og snakker med det nyfødte barn i større udstrækning, end kvinder uden en doula.
– Seks uger efter fødslen ammer kvinder, som har hafte en doula, mere end andre kvinder, de har større selvfølelse, er mindre deprimerede, ser mere positivt på deres barn og er bedre i stand til at tage sig af det.

Kilde: Katerina Janouch, Børn – En håndbog fra graviditet til teenageliv.

Mange hilsner

Tina Bardenfleth
Doula og Kostpilot
www.doulacare.dk

Hvad mener du? Har du haft en doula med til en fødsel? Hvordan var det? Skriv en kommentar…

Rate this post
sofie siger:

Det må være utrolig betryggende at have en coach med til fødslen – så længe det er en der er god, og kemien er i orden. Læste her at der kun findes omkring ti i DK??? Kan det virkelig passe???
http://www.amine.dk/wellness/91df47db3f8e40f081bc50cd4b80f929/Foed_med_foedselscoach.aspx