Terminsdato – kan jeg regne med den?

Terminsdato - kan jeg regne med den?Terminsdatoen er noget, de fleste vordende mødre har et skarpt øje på.

Det har betydning for arbejdspladsen og familien og det er da også et helt almindeligt spørgsmål at stille en gravid: Hvornår er fødslen sat til?

Men sagen er den, at selvom din læge fastsætter en terminsdato, så er det kun en cirka-dato og dermed kun noget du kan pejle efter, mens du glæder dig til babys ankomst.

Terminsdato – hvordan fastsættes den?

Når man er blevet gravid, er det sjældent at man helt nøjagtigt ved, hvornår man er blevet gravid. Hvis man er i et fast forhold og jævnligt dyrker sex, så er det svært at vide, hvilken dag barnet er blevet undfanget.

Derfor bliver terminsdaoten fastsat af lægen ved udregning, første gang du er hos lægen, efter du har fundet ud af, at du er gravid.

Senere hen, når du er til scanning, kan din terminsdato blive fastsat mere nøjagtigt, og derfor kan du måske opleve, at den bliver ændret.

En graviditet varer typisk 40 uger, det svarer til 280 dage målt fra den første dag i din sidste menstruationsperiode.

Lægen bruger en udregningsmodel, der måler ud fra sidste gang, du havde din menstuation og de sædvanlige udregningsmodeller er baserede på en menstruationscyklus på omkring 28 dage.

Der findes flere udregningsmodeller. For eksempel kan du lave en udregning baseret på din sidste menstruations første dag:

Lad os sige, det er den 1. juni 2018. 

Herefter trækker du tre måneder fra.  1. marts 2018

Herefter ændres årstallet til det følgende år. 1. marts 2019.

Det vil sige at din terminsdato ville være den 1. marts, også selvom barnet egentligt først blev undfanget f.eks. den 10. juni.

Har du en længerevarende cyklus end 28 dage, kan det være svært at beregne, hvornår du har ægløsning og dermed hvornår du er blevet gravid. Derfor kan der være større tvivl om din terminsdato er korrekt.

Terminsdato beregnet ved scanning

Når lægen fastsætter terminsdatoen er det derfor kun et estimat, og ikke en dato, du kan være 100% sikker på. Når du senere hen i din graviditet bliver scannet, kan det derfor være at terminsdatoen ændres. Det kan ske fordi lægen, eller sygeplejersken, der scanner dig har mulighed for at måle dit barns størrelse og dermed i forhold til barnets vækst mere præcist kan udregne, hvornår terminsdatoen er.

Statistikker siger, at kun 5% af alle fødsler sker på terminsdatoen. En normal, forventet fødsel ligger i området 38. til 42. graviditetsuge. Ofte hører man udtrykket, at en kvinde har født “før tid” eller er “gået over tiden”. Det drejer sig selvfølgelig om, at hun har født før eller efter den beregnede terminsdato, men i virkeligheden har hun født inden for den helt normale ramme på 38. til 42. uge.

5/5 - (4 votes)