Tidlige tegn på graviditet

Tidlige tegn på graviditet – der er nogen kvinder,  der kan mærke – eller bare ved  – at de er gravide, længe før nogen test har bekræftet det for dem. Og så er der dem, der slet ingen symptomer har før slutningen af graviditeten.

Der er rigtig mange forskellige tidlige tegn på graviditet, men det er langt fra sikkert, at du har dem alle sammen.

Faktum er, at der kun er én helt sikker måde at vide på, om du er gravid. Og det er at tage en graviditetstest.

Det er dog ikke det samme, som at mange kvinder ikke oplever symptomer på graviditet, længe før den lille ekstra lyserøde streg kommer frem på graviditetstesten.

Vi har samlet nogle af de mest almindelige tegn på at du kan være gravid, men husk:

  • At du har disse symptomer er ikke det samme som at du er gravid.
  • At du godt kan være gravid selvom du ingen symptomer har.

8 tidlige tegn på graviditet

1) Udebleven menstruation

Hvis du har en regelmæssig menstruation, er det et klart tegn på graviditet, hvis den udebliver en måned. Hvis du ikke har en regelmæssig menstruation, har det måske ingen betydning, at du går over tiden, eller at den helt hopper over en måned.

Derudover kan de pletblødninger, der kan komme i forbindelse med at ægget sætter sig fast, godt ligne en let menstruation, hvilket kan få nogen til at tro, at de ikke er gravide, selvom de er det. Og en udebleven menstruation kan være tegn på stress, ændringer i kosten eller medicin, og altså alt andet end et tegn på at du er gravid.

2) Ændringer i brysterne

De fleste gravide oplever at deres bryster ændrer sig i den tidlige fase. Derfor kan brystspændinger også ses som tidlige tegn på graviditet. Ændringerne kan også være i form af forøgelse, eller øget følsomhed. For nogen er ømhed også almindeligt forekommende omkring menstruationen, så det er altså heller ikke noget sikkert tegn på graviditet.

3) Morgenkvalme

Nogen gravide oplever morgenkvalme allerede fra den første dag i graviditeten, og  andre oplever det slet ikke. Men for dem der gør, er det oftest et tegn på graviditet.

4) Pludselige ændringer i madvaner

Hvis du pludselig ikke kan udstå lugten af friskbagt chokoladekage eller tanken om sushi, selvom det var noget du før elskede, så kan det også være et tidligt tegn på graviditet.

Det er et af de tegn, der oftest gøres nar af i de amerikanske film, når de stakkels fædre bliver sendt ud i byen igen og igen for at købe den ene mærkelige ting efter den anden, fordi hans kone har en trang til det.

Det er også nært forbundet med morgenkvalmen, da bare lugten af nogle ting kan sætte kvalmen i gang. Men det er desværre ikke de samme ting, som alle kvinder reagerer på. Så der er bare at vente og se, hvordan du selv reagerer – hvis du overhovedet reagerer.

5) Ekstrem træthed

Oplever du pludseligt, at blive umenneskelig træt af selv de mest almindelige ting? Eller at du har svært ved at holde øjnene åbne om eftermiddagen, så kan dette også være et tegn på graviditet.

Kroppen bruger en del af sin energi på at forberede sig på det lille liv, der er ved at blive skabt inden i dig, og det efterlader ikke meget energi til dig.

6) Hyppige ture til badeværelset

Nogle oplever at de pludseligt skal tisse meget mere end tidligere og at de bliver ømme i underlivet.

Dette er dog ikke ualmindeligt ved en normal menstruation, så lige som med de andre tegn, så er dette ikke noget sikkert bevis, på at du er gravid, da det også kan betyde mange andre ting.

7) At være ekstra følsom.

Begynder du pludselig at få tårer i øjnene over en reklame i fjernsynet eller muzakken i storcenteret, så kan dette også være et tidligt tegn på graviditet.

Du kan også opleve at være mere nærtagende og have mere brug for omsorg end du normalt har.

8) Forøget smags- og lugtesans

Flere kvinder beretter at de allerede tidligt i deres graviditet oplevede ændringer omkring deres sanser. De fik en følelse af at både deres smagssans og deres lugtesans blev forbedret – både for det bedre og det værre. Det er jo ikke godt for morgenkvalmen, hvis dét du kan lugte er dét der giver dig kvalme.

Som tidligere nævnt er det eneste sikre dog at tage en graviditetstest. Det kræver desværre at du venter de cirka 2 uger fra ægløsningen til du burde få din menstruation.

4/5 - (5 votes)