Tjekliste – er jeg i fødsel?

Tjekliste - er jeg i fødsel?Når terminsdatoen nærmer sig bliver man som gravid ofte lidt utålmodig. Alle reaktioner i kroppen bliver analyseret – er fødslen i gang? Læs vores artikel: Tjekliste – er jeg i fødsel og find ud af mere om veerne.

Mange især førstegangsfødende er i tvivl om, hvornår de rigtige veer er i gang.

Og flere oplever at tage på fødegangen, da de synes de har veer, for derefter at blive sendt hjem lettere slukøret fordi vearbejdet endnu ikke var rigtigt i gang.

Tjekliste – er jeg i fødsel eller er det plukveer

Fortvivl ikke. For de fleste begynder fødslen lidt diffust. Her er en oversigt, der gerne skulle hjælpe med at afklare tvivlen:

– Har du smerter over lænden som ikke forsvinder eller menstruationslignende kramper?
– Har du haft tegnblødning (afgang af slimproppen/let blodigt udflåd)?
– Har du haft vandafgang?
– Har du sammentrækninger (veer), der kommer med uregelmæssige mellemrum?

Så er du højst sandsynligt i den indledende fase af fødslen. Denne fase er kendetegnet ved at vare alt fra en halv time til et par dage. I denne fase vil din livmodermund åbne sig fra 0-3 cm.

Efter denne indledende fase, går fødslen over i den aktive, hvor veerne bliver regelmæssige, kraftigere og kommer med stadig kortere interval.

Er du stadig i tvivl så ring til din jordemoder, der kan råde dig. Men det bedste du kan gøre i denne fase er at slappe mest muligt af: sov, læs, se film, gå en tur – og glæd dig – du skal snart være mor.

2.6/5 - (7 votes)
Ulla siger:

Hej plukvésplagede gravide. Er det ikke dejligt at føle sig gravid?? Jeg er selv 9.gangs gravid og kender alt til plukveer og stikkende, jagende smerter i underlivet. Du er jo ganske enkelt i live og kan mærke det! Især, at du selv har et nyt liv i maven. Der er ikke meget andet at gøre end at tage den med ro, så godt det nu kan lade sig gøre. Du vokser, og det gør mavemuskler også, alting strækker sig jo i og omkring maven, og det kan altså mærkes, kraftigere for hver graviditet (men til gengæld bliver fødslerne jo nemmere og nemmere). Hvis du er bekymret i længere tid, så følg dine fornemmelser og bliv tjekket. Det har jeg da gjort engang, og det viste sig, at jeg havde streptokok-infektion, som skal behandles. Håber, at dine bekymringer ikke fylder mere end din glæde og forventning, det hele ender jo snart med en forløsning, og god fornøjelse med det, det er jo helt vidunderligt at være gravid og føde.

Michaela siger:

Hej.
Jeg er nu i uger 31+3 og har hele tiden pluk veer og en stikkende fornemmelse/jag fra underlivet.
Hva kan det være??
Jagene kommer mest når jeg går men pluk veerne kommer uanset om jeg sidder stille eller sover.
Kan jeg være ved at åbne mig eller kan der være noget andet galt??
Jeg er lidt nervøs men er ikke meget for bare at tage på sygehuset hvis der nu ikke er noget galt
alligevel.
Med min første jeg ventede var det først til sidst jeg mærkede de stikken/jag i underlivet.
Kan min baby overleve uden men eller uden at skulle være indlagt i lang ¨tid??
Hjælp mig med at få svar på mine lidt forvirrende spørgsmål…
Hilsen fra Michaela