Tvillinger – sådan laves de

Tvillinger - sådan laves deI løbet af de seneste 30 år har der været en stigning i antallet af tvillinger. Mange mener, at grunden til dette er, at flere og flere får hjælp til at blive gravide ved at få sat flere befrugtede æg op for at øge sandsynligheden for at blive gravid.

Men hvordan bliver tvillinger rent faktisk lavet? Hvordan laves enæggede tvillinger og hvordan laves tveæggede tvillinger?

Sådan opstår tvillinger

2/3 af alle tvillinger er tveæggede.

Tveæggede tvillinger kommer når du frigiver mere end et æg ved ægløsningen, og begge æg bliver befrugtet af hver sin sædcelle.

Babyerne kan have samme køn eller hvert sit, og de vil ligene hinanden lige så meget – eller lige så lidt – som søskende.

Enæggede tvillinger kommer, når ét æg befrugtes af én sædcelle, men ægget deler sig i to kort tid efter befrugtningen.

Når dette sker, vil de have samme køn og samme gener, hvilket forklarer, hvorfor de ligner hinanden så meget.

Betydningen af hvornår ægget deler sig

Hvor lang tid der går fra befrugtningen og til ægget deler sig i to afgør, hvor adskilte dine tvillinger er under fødslen – og i visse tilfælde også derefter.

  • Split inden for 3 dage medfører, at både fosterhinder og moderkager er fuldstændig adskilte, hvilket sker i 28% af tilfældene.
  • Split mellem 4 og 8 dage medfører, at moderkagen deles af tvillingerne, men de har hver deres fosterhinde, hvilket sker i 70% af tilfældene.
  • Split mellem 9 og 12 dage medfører, at både moderkage og fosterhinde deles af tvillingerne, hvilket sker i 2% af tilfældene.
  • Split efter 12 dage medfører, at tvillingerne også hænger fysisk sammen, hvilket kaldes siamesiske tvillinger. Dette sker dog utrolig sjældent.

Hvad øger sandsynligheden for tvillinger?

Der er en del ting, der øger sandsynligheden for, at du får tvillinger. Vi har samlet dem her nedenfor.

  1. Hvis der er tvillinger i din familie.
  2. Hvis du selv er en tvilling.
  3. Hvis du bliver gravid i en sen alder. Kvinder sidst i 30’erne har større sandsynlighed for at få tvillinger.
  4. Hvis du har født før.
  5. Hvis du er højere eller tungere end gennemsnittet.
  6. Hvis du har fået hjælp til at blive gravid.

Det kan godt virke skræmmende at tænke på at skulle have tvillinger. For mange virker én bestemt som en stor nok mundfuld. For andre er det et rent mirakel, at de får lov til at få to på samme tid, og de kan få meget glæde ud af at tænke på, hvor glade tvillingerne sikkert bliver for at have hinanden.

Hvis du ved at du skal have tvillinger, anbefaler vi dig at læse 5 tips til en god graviditet med flerlinger.

3/5 - (2 votes)