Udslæt hos babyer

Udslæt hos babyerOplever du, at dit barn har udslæt, så kan det være svært at finde ud af, hvad det i virkeligheden er for noget, dit barn lider af eller er generet af. Et lille barns hud er sart og sensitiv over for mange af de ting, vi udsætter den for, som vi voksne er vant til. Læs mere om udslæt hos babyer her.

Årsager til udslæt hos babyer

Der findes et hav af årsager til udslæt, og heldigvis er langt det meste forbigående og væk i løbet af 1- 3 dage uden nogen særlige gener for barnet.

Hos nyfødte er det helt almindeligt at opleve små knopper rundt omkring på kroppen. Det kan der være flere årsager til. De mest almindelige former for hudirritationer man kan opleve hos spædbørn er talgknopper, hormonknopper og varmeknopper.

Talgknopperne er små, hvide knopper mens hormonknopperne kan være lidt mere gule. Begge typer forsvinder af sig selv i løbet af et par uger eller måneder.

Varmeknopper er bitte små knopper på huden. De ses typisk på arme eller ben, eller på kroppen. Varmeknopper forsvinder af sig selv, når barnet får luft til huden, men kommer og går ofte i perioder, hvor barnet er varmt. Det kan blandt andet være i forbindelse med en varm sommer.

Udslæt af irritation:

Det er helt almindeligt at børn får udslæt, hvis deres hud bliver tør eller irriteret. En ny sæbe eller et nyt vaskemiddel, kan få tøjet til at irritere på huden, der kan blive rød. Ofte vil barnet ikke reagere, men du kan se udslættet, når du skifter barnet.

Har du købt nye cremer eller sæbe og shampoo til badet, kan barnets hud også reagere mod det.

Hyppige bade og vind og vejr, kan også give anledning til udslæt. Det ses ved at huden bliver tør og rød.

Generelt bør du være opmærksom på, ikke at bruge de samme produkter, du bruger til dig selv, når du bader dit barn. Du bør kun benytte dig af shampoo, sæber og cremer, der er beregnet til spædbørn og derfor ikke indeholder nogle skadelige stoffer eller parfumer, der kan være årsagen til udslæt.

Forskellige sygdomme og vira kan også forårsage udslæt:

Røde hunde, som er en virussygdom, starter som regel med feber og derefter et rødt udslæt både i ansigt og på kroppen. Sygdommen er væk efter et par dage.

Skoldkopper. Børnesygdommen begynder med feber og små knopper. Nogle børn får mange knopper over hele kroppen, mens andre kun får ganske få. Knopperne bliver hurtigt til blærer. Kontakt din læge, hvis dit barn er meget generet af udslættet.

Skarlagensfeber. Skarlagensfeber viser sig som meget høj feber med halsbetændelse og udslæt på kroppen samt på tungen. Du skal søge læge, hvis dit barn har feber sammen med udslættet.

Lussingesyge er en virusinfektion, hvor barnet får symptomer som ved influenza og udslæt på kinderne. Deraf navnet lussingesyge. Sygdommen går over af sig selv i løbet af nogle uger, mens feberen forsvinder i løbet af nogle dage.

Hvordan stopper jeg udslæt hos babyer?

Langt det meste udslæt forsvinder helt af sig selv uden nogen form for behandling og i løbet af ganske få dage.

Undgå altid brugen af skyllemiddel, når du vasker tøj til dit barn og undgå vaskemiddel, sæber, cremer og salver med parfume og parabener. Brug så vidt muligt produkter, der er beregnet til spædbørn.

Brug en fed, neutral og uparfumeret creme eller olie, når dit barn har været i bad. På den måde undgår du, at barnets hud tørrer ud.

Sørg for at dit barn har bomuldstøj på, så han eller hun kan få luft til huden, og undgå for mange lag tøj, så dit barn ikke bliver for varmt, hvilket kan gøre huden endnu mere irriteret.

Er dit barn plaget af udslæt over en længere periode, eller udvikler barnet tegn på voldsomt ubehag eller feber, bør du kontakte din egen læge med det samme.

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit.

5/5 - (4 votes)