Ulemper ved kejsersnit

Ulemper ved kejsersnitEn kejsersnitsoperation kan være forbundet med en del ulemper og komplikationer. Ved et akut kejsersnit er det måske ikke lige den fødsel, du havde drømt.

Du havde måske forestillet dig en naturlig fødsel  i vand, eller en rolig oplevelse med musik og akupunktur, og i stedet endte fødslen på et sterilt operationsbord med stærkt lys, og elektroder på din krop og de komplikationer og smerter der hører til.

Vi opridser her nogle af ulemperne, der kan være ved at føde ved kejsersnit:

  • Komplikationer under operationen.
  • Komplikationer efter operationen.
  • Smerter efter fødslen.
  • Opmærksomhed omkring løft/træning.
  • Mangel på kontakt til barnet.
  • Barnet efter kejsersnit – fostervand i lungerne.
  • Amning – mælken er længere om at løbe til.

 

Ulemper og komplikationer

Komplikationer under operationen kan indbefatte blodtryksfald, som er en reaktion på narkosen, smerter efter rygbedøvelse, blødning, skader på blære og urinrør og skader på barnet. Disse komplikationer er dog yderst sjældne.

Komplikationer efter operationen. Efter kejsersnittet kan der opstå bivirkninger så som betændelse i såret, hvilket er en af de hyppigste bivirkninger. Derudover kan blærebetændelse, underlivsbetændelse, hovedpine efter narkosen, blodpropdannelser i benet, følelsesløshed i maven være nogle af de komplikationer, der opstår umiddelbart efter operationen.

Smerter efter fødslen. Tiden umiddelbart efter kejsersnittet kan være meget smertefuldNår barnet er født, oplever kejsersnitsmødre smerter i maven, både ømhed omkring livmoderen, men i særdeleshed hvor muskler og nerver er blevet skåret over. Der kan gå flere uger, før de dybe smerter er væk, også selvom du er smertelindret.

Opmærksomhed omkring løft/træning. Efter operationen må du kun løfte din baby, eller hvad der svarer til det, i de første 2-4 uger.  Med andre ord, skal du ikke løfte tunge indkøbsposer mv. Desuden skal der gå mindst 6 uger før du kan begynde rigtigt træning og motion.

 

Barnet og ulemper

Mangel på kontakt til barnet. Nogle kvinder, der føder ved kejsersnit savner at de ikke får barnet op på maven, ligeså snart det er født, ligesom de fleste kvinder oplever det, ved en naturlig fødsel. Partneren får sjældent mulighed for at klippe navlestrengen over. Du har heller ikke mulighed for at pusle om barnet, men må se til fra din plads i sengen. Hvis du har født i fuld narkose, er det almindeligt at du er ør og utilpas i flere timer efter, og derfor ikke i stand til at opleve de første tætte og intime timer sammen med den nyfødte.

Barnet efter kejsersnittet. Barnet har ikke skullet kæmpe sig vej igennem fødselskanalen for at komme til verden, men er blevet trukket ud af maven. Ved en naturlig fødsel bliver barnets lunger masserede på vej ud, og det får presset fostervand ud af lungerne. Det oplever et kejsersnitsbarn ikke, og derfor kan der være rester af fostervand i lungerne, der skal suges ud.

Amning. Når barnet er født, kan du lægge det til brystet med det samme, så snart du er vågen nok til det, men det er almindeligt, at der kan gå lidt mere tid for mælken at løbe til, hvis kejsersnittet er foretaget inden du er i fødsel.

 

Læs mere om ulemperne ved kejsersnit i:

Kejsersnit og smerter

Bivirkninger ved kejsersnit

 

5/5 - (2 votes)