Veer – Alt du skal vide!

Veer - Alt du skal vide!Det siges, det er den sødeste smerte, når du mærker veer, og et lille nyt liv er på vej.

Men ja det gør ondt. Samtidig er det en god smerte, fordi resultatet efter al maset er en nyfødt baby.

Men hvad er veer egentlig, og hvorfor gør de så ondt?

Vi kigger på veer her.

Hvad er veer?

Veer er den mekanisme, der skubber dit ufødte barn ned gennem fødselskanalen, klar til fødslen.

Basalt set er det din livmoder, der trækker sig sammen, så livmodermunden åbner sig forneden.

En ve varer som regel 1-2 minutter, og du får tid mellem veerne til at komme dig (kortere og kortere tid, jo længere fremskreden fødselsprocessen er).

Veerne starter, fordi din babys hjerne signalerer til din krop, at den er klar til at blive født. Det gør den via kemiske impulser.

Disse impulser får din krop til at udløse de stoffer, der sætter gang i veerne.

Veer er således muskelsammentrækninger, der åbner din livmodermund. Det gør ondt, fordi livmoderen er en stor muskel, og den arbejder hårdt, når fødslen går i gang.

Er veer altid et tegn på, at fødslen går i gang?

I anden halvdel af graviditeten oplever alle gravide ”falske” veer, eller plukkeveer, det der også kaldes Braxton Hicks veer.

Braxton Hicks veer er en slags øvelsesveer, der træner livmoderen til de egentlige fødselsveer. De bearbejder musklerne i livmoderhalsen, så du bliver klar til fødsel.

Plukkeveer modner din livmoder, men de udvider ikke din livmoderhals, så de tjener intet andet formål end træning.

Plukkeveer er uregelmæssige, kommer enkeltvis eller i grupper og i forskellig styrke, og de kan være en form for advarsel om, at du skal tage den mere med ro, for eksempel.

Når veerne rigtigt starter, kan de også være uregelmæssige, men du vil langsomt åbne dig til 3-4 cm.

Derefter bliver veerne mere intense og helt regelmæssige ofte med kun 3-4 minutter mellem hver ve, og de er nu så intense, at det kræver hele din opmærksomhed. Pauserne bliver også kortere.  Livmoderen går til at blive helt åben.

Undervejs i fødslen vil du opleve, at veerne skifter karakter. Hos nogle kommer der en pause i veerne inden presseperioden.

Når din babys hoved står på bækkenbunden vil du opleve trang til at presse. og du får trang til at presse.  Det er presseveerne, der afslutter fødslen og giver dig din baby i armene.

3.7/5 - (4 votes)