7 gode råd til at få godt gang i amningen

Amning kan måske beskytte mod allergiBaby er født og efter de første ekstatiske øjeblikke melder spørgsmålene sig – hvordan var det nu med amningen? Skal jeg lægge barnet til med det samme, hvornår kommer den rigtige mælk, skal jeg vente til baby virker sulten?

Det er almindeligt at barnet lægges til umiddelbart efter fødslen. Barnet er da ofte særlig vågent og sutter ivrigt. Desuden mindskes moderens blødning, da barnets sutten får livmoderen til at trække sig sammen.

Barnet får værdifuld næring og beskyttelse mod sygdomme de første dage gennem råmælken, som er rig på næringsstoffer. Det er normalt at barnet taber i vægt inden brystmælken kommer rigtigt i gang, men tilskud er sjældent nødvendigt da barnet er næringsmæssigt veludrustet de første dage.

Sundhedspersonalet på fødegangene har som en af de primære opgaver at hjælpe med at få amningen i gang, men du kan selv forberede dig ved at huske følgende:

  1. Det kan godt gøre ondt at amme de første dage indtil tømningsrefleksen virker og brystvorten er hærdet. Læg eventuelt en varm klud på brystet for at lindre.
  2. Brystmælken løber som regel til i løbet af 2.- 4. dagen. Brysterne vil være meget spændte mens det sker, men de finder et mere behageligt leje i løbet af kort tid.
  3. Bed om hjælp til at få amningen i gang, hvis du ikke synes det går af sig selv.
  4. Sørg for at have ro omkring amningen indtil det er blevet rutine, så går det lettere.
  5. Sørg for at drikke masser af vand og/eller ammete.
  6. Du trænger til mere mad og sunde næringsstoffer mens du ammer, da du har brug for energi til at producere mælk og din mælk skal fyldes med næring. Sørg for at spise så sundt som muligt.
  7. Det kan tage lidt tid før amning er ren rutine. Tag det roligt og tal med sundhedsplejersken, hvis du behøver flere gode råd.

De færreste er i tvivl om at amning er godt for barnet. Og nye undersøgelser fra Harvard Medical School viser, at kvinder der ammer i op til et år reducerer deres risiko for senere i livet at få et hjerteanfald med 25%. Så dit lille pus hjælper på dit hjertes sundhed, hver gang det spiser.

Oplever du problemer med at komme i gang med at amme anbefaler vi at du tager fat i en af de mange kompetente ammerådgivere, som yder gratis og anonym rådgivning.

Rate this post