Årsager til planlagt kejsersnit

Årsager til planlagt kejsersnitDer kan være mange forskellige årsager til, at du skal have et planlagt kejsersnit.

Nogle planlagte kejsersnit foretages på grund af de mulige komplikationer, der kan opstå under en fødsel, ved f.eks. forkert fosterstilling.

Andre foretages på grund af fare for skade på mor eller barn, andre igen kan være på baggrund af, at du har fået flere kejsersnit.

Hvad kan årsagerne være til, at jeg skal have planlagt kejsersnit?

 • Gynækologiske problemer. Det kan betyde, at du måske har ar på livmoderen efter anden operation, der kan betyde fare for, om livmoderen kan holde til de meget kraftige muskel-sammentrækninger, som veerne er.
 • Herpes i udbrud. Har du herpes i udbrud, kan du risikere at smitte dit barn ved en naturlig fødsel, og give det alvorlige skader.
 • HIV smittet. Har du HIV, og er velbehandlet, kan du som regel få lov at føde naturligt, ellers bruges kejsersnit som forebyggende metode, så barnet ikke smittes med sygdommen.
 • Svangerskabsforgiftning. Svangerskabsforgiftning kan være til stor fare for dig, da dit blodtryk stiger, og du kan blive meget syg. Ved milde tilfælde af svangerskabsforgiftning, bliver du indlagt og får blodtrykssænkende medicin.
 • Alvorlige rygproblemer. Hvis du tidligere har haft brud på rygsøjlen eller hvis du har haft en diskusprolaps, er der fare for, at du kan skade ryggen under en naturlig fødsel, hvor du både vil have veer, og skulle presse voldsomt.
 • Moderkageløsning. Ved moderkageløsning, kan dit barn have dårlig fremvækst, altså være lille af sin alder, fordi det ikke får næring nok.
 • Foranliggende moderkage. En foranliggende moderkage betyder, at du ved en fødsel kan risikere voldsomme blødninger.
 • Tidligere kejsersnit. Har du fået kejsersnit før, kan der være fare for at arrene i livmoderen kan briste under ve-sammentrækningerne, og der kan være fare for blødning.
 • Barnet ligger i forkert fosterstilling. Ligger dit barn i forkert fosterstilling, så som sædestilling eller i tværleje, kan en naturlig fødsel være meget kompliceret og i nogle tilfælde umulig.
 • Tvillingegraviditet – eller flerefolds-graviditet. Venter du mere end ét barn, kan der være fare for komplikationer hos børnene. Som regel fødes det første barn uden komplikationer, og derefter kan der opstå komplikationer med de børn, der fødes efterfølgende.
 • Hoved/bækken disproportion. Har du et usædvanligt lille bækken, eller er dit barn meget stort, kan en naturlig fødsel ikke gennemføres.
 • Hjerteproblemer. Under en graviditet, bliver hjertet belastet af udviklingen i kroppen, og har du i forvejen en hjertefejl, kan det skåne dig, at føde ved kejsersnit, så du ikke udsættes for den yderligere belastning, som en naturlig fødsel er.
 • Diabetes. Har du diabetes, der ikke er kontrolleret og i behandling, kan der være fare for at dit barn fødes med sygdom, eller er dødfødt. Kvinder med diabetes overvåges nøje under graviditeten.
 • Efter eget ønske. Når der ikke er fysisk, helbredsmæssig fare for dig eller dit barn, ved en naturlig fødsel. Læs mere i artiklen Kejsersnit efter eget ønske, her på Graviditet.dk.

Hvordan kan jeg forberede mig på et planlagt kejsersnit?

Du kan have fået besked om, at du skal føde ved planlagt kejsersnit, ligeså snart du fandt ud af du var gravid, eller du kan finde ud af det, ved slutningen af din graviditet. Uanset hvad årsagen er til, at du skal have et planlagt kejsersnit, betyder det, at du selv har mulighed for, at gøre dig nogle forberedelser til kejsersnittet, og til når du kommer hjem igen.

Brug tiden inden din fødsel på at forberede dig mentalt på din fødsel. Find ud af, om din eventuelle partner skal med til fødslen og hvor meget du ønsker at være med under kejsersnittet. Læs  mere om planlagt kejsersnit og hvad der sker under operationen, i artiklen Planlagt kejsersnit på Graviditet.dk.

Det kan være du er skuffet over, at du ikke skal føde naturligt, og i sådanne tilfælde, kan du selv tage aktiv del i planlægningen af operationsforløbet. Du kan gøre dit kejsersnit til den rigtige fødsel for dig.

Du kan bede personalet om, at din partner gerne vil klippe navlestrengen over, eller at du vil have din baby i dine arme, så hurtigt som muligt, efter det er kommet ud af din mave. Skal personalet tage billeder af babys fødsel? Træf selv beslutningerne om dit forløb. Så kan du få en fødsel – der også tager hensyn til dine ønsker.

Rate this post