Ægløsning – 5 tegn på at du har ægløsning

Ægløsning - 5 tegn på at du har ægløsningLær de fem tegn på ægløsning her i vores artikel: Ægløsning tegn.

Statistikken viser, at sunde par fra 20erne til start-30erne, som ikke bruger prævention, har 20 % chance for at blive gravid.

Dette er et overraskende højt tal, når du tager det i betragtning, hvor lille vinduet er hver måned for, at du kan blive gravid. Faktisk er dit æg kun åbent for at blive befrugtet icirka 12-24 timer pr. cyklus.

Men da sæd kan overleve i op til cirka syv dage, kan der sagtens være levende sædceller nok til at befrugte dit æg, selvom det er et par dage siden I har haft sex. 

Det mest optimale er dog at have sex, når du har ægløsning. Derfor er det naturligvis meget behjælpeligt at vide, hvornår du har ægløsning.

Nedenfor kan du lære 5 måder hvorpå du kan vide om du har ægløsning.

Ægløsning tegn – lær de 5 tegn at kende:

1) Tjek kalenderen

Oftest kommer ægløsningen halvvejs igennem din menstruationscyklus. Hvis din cyklus varer 28 dage, vil du derfor højst sandsynligt have ægløsning omkring dag 14 talt fra den første dag i din menstruationscyklus.

Dog er alt fra 23 dage til 35 dage en normal cyklus, og det kan også variere lidt fra måned til måned, hvor lang din cyklus her. Ved at holde styr på, hvornår din første menstruationsdag er i cyklussen, vil du med tiden kunne danne dig et godt billede af, hvad der er normalt for dig.

Hvis din cyklus svinger er du nødt til at holde øje med de andre tegn på at du har ægløsning.

2) Lyt til din krop

20% af kvinder mærker en eller anden form for smerte i underlivet i forbindelse med ægløsningen. Det kan være jag eller følelsen af kramper, og smerten føles oftest i dén side, som du har ægløsning i.

Det menes, at denne smerte kommer af dit æg, der frigives fra din æggestok.

Vær opmærksom på, om du føler dette i midten af din menstruationscyklus – måske du er en af dem, der kan mærke det.

3) Følg din temperatur

I den første halvdel af din cyklus vil din temperatur være lavere end i den sidste halvdel af din cyklus.  Lige hvor du har ægløsning vil temperaturen være på sit laveste, men derefter med det samme stige markant (ca. en halv grad), så snart du får ægløsning. 

Det er en fordel at tage din temperatur om morgenen, før du er alt for aktiv for på den måde at sikre, at der ikke er ydre omstændigheder, der kommer til at påvirke resultatet.

Temperaturen er en god måde at lære din cyklus at kende på.

Du kan bruge denne metode på et endnu mere nøjagtigt niveau ved at bruge en cyklus-computer, der sammen med en app på din mobil giver dig de allerbedste betingelser for at kende din nøjagtige cyklus.

4) Lær dit udflåd at kende

Udseendet og mængden af udflåd kan ligeledes være et ægløsning tegn.

Formålet med dette udflåd er at bære sædcellerne hele vejen til ægget. Derfor øges produktionen af udflåd omkring ægløsningen. 

Lige efter endt menstruation har du meget lidt udflåd. Derefter øges produktionen langsomt og dit udflåd vil ofte være af en konsistens, hvor det knækker, hvis du forsøger at strække det mellem dine fingre.

Lige omkring ægløsningen bør du være i stand til at strække dit udflåd flere centimeter mellem dine fingre, før det knækker. Vi siger ikke, at det lyder lækkert at sidde og lege med sit udflåd, men det er altså en effektiv måde at se, om du nærmer dig ægløsning på.

Så opdager du, at dit udflåd har denne stræk-mulighed, så er det bare ud af badeværelset og ind under dynerne. Så er du i god tid til at kunne befrugte det kommende æg.

5) Køb en ægløsningstest

Ægløsningstests er så smart indrettet, at de fortæller dig, hvornår der er 12-24 timer til at du har ægløsning. Den kan måle det på baggrund af et hormon, du udskiller i din urin, som topper lige før ægløsningen.

Alt du skal gøre er at tisse på en stix, så får du klart svar på, om du er lige ved at få ægløsning.

 

Held og lykke med baby-produktion.

3.4/5 - (122 votes)