Amning kan måske beskytte mod allergi

Amning kan måske beskytte mod allergiI mange år har man ment, at amning kan beskytte barnet mod at udvikle allergiske reaktioner. Derfor har anbefaler man verden over, at mødre ammer deres børn i mindst seks måneder.

Forskning har dog ikke entydigt kunne påvise denne sammenhæng, men nu har franske forskere fundet en mulig forklaring på, hvorfor det faktisk godt kan være sandt…

I spørgsmålet om årsagen til allergi er forskerne uenige. Nogle forskere mener f.eks. at grunden til den store udbredelse af allergi er, at vi er blevet udsat for meget for et bestemt allergen, men andre forskere mener at grunden er, at vi ikke er blevet udsat nok for det.

En allergisk reaktion opstår når kroppen opfatter noget som værende »fjendtligt« eller »fremmed«, hvorefter den overreagerer og udskiller store mængder af stoffer, som på forskellig vis kan skade kroppen, f.eks. i form af kløe, udslet og hævelser.

Det egentlige problem er derfor ikke så meget selve allergenet, men derimod immunforsvaret der overreagerer fordi det tror at allergenet er farligt. Dette kan muligvis både været et nedarvet og et lært respons.

De franske forsker brugte et bestemt æggeprotein kaldet ovalbumin (det som mennesker der ikke kan tåle æg reagerer på), og lod en musemor indånde det, hvorefter hun udviklede tolerans overfor det. Senere opdagede man, at hendes unger også havde udviklet tolerans overfor dette protein, og konkluderede at den eneste måde de kunne have gjort det på, var gennem modermælken.

Måske er grunden til at det er svært at påvise en sammenhæng, at barnet både kan nedarve en tolerance og en intolerance gennem modermælken, og at forsøgene derfor nogle gange falder ud til den og andre gange til den anden side.

Under alle omstændigheder tror alverdens sundhedsmyndigheder, så meget på en sammenhæng at de anbefaler mødre, at amme deres børn de første seks måneder.

Hvad mener du? Kender du noget til dette eller har du en mening om det, så skriv en kommentar.

Rate this post