Derfor forringes mænds sædkvalitet

Derfor forringes mænds sædkvalitetKemikalier, som bruges vidt og bredt fx som imprægneringsmidler til sports- og fritidstøj og findes i slip-let-belægninger på pander og gryder, kan skade mænds sædkvalitet.

Det tyder en ny dansk undersøgelse på, som netop er offentliggjort i tidsskriftet Environmental Health Perspectives…

Det er de såkaldte per-fluor-alkyl-syrer, som blandt andet tæller stofferne PFOS og PFOA. Høje koncentrationer i blodet af disse meget udbredte kemikalier kan være en medvirkende årsag til lav sædkvalitet blandt unge danske mænd, viser undersøgelsen.

De nye resultater kommer blot en måned efter en anden dansk undersøgelse, som fandt en sammenhæng mellem fluor-stoffer i kvinders blod, og så den tid der går, fra første forsøg og indtil det lykkes kvinden at blive gravid.

I det nye studie undersøgte man 105 mænd på omkring 19 år. Det viste sig, at dem med meget PFOS og PFOA i blodet havde under halvt så mange normale sædceller, som de mænd med lav koncentration af stofferne i blodet.

Det overraskede os, at der er så tydelig en sammenhæng mellem fluorstofferne og sædcellernes mængde og kvalitet, siger Niels Jørgensen til www.miljoeogsundhed.dk. Han er overlæge ved Rigshospitalets Klinik for Vækst og Reproduktion og en af forskerne bag undersøgelsen.

Det er første gang, man har bestemt disse fluor-stoffer i blodet fra danske mænd. Sammenhængen mellem sædkvalitet og udsættelse for perfluorforbindelser er heller ikke tidligere blevet undersøgt.

– Den her undersøgelse peger på, at fluorstofferne formodentlig er et langt større problem, end vi hidtil har vidst, siger en anden af forskerne bag undersøgelsen, Allan Astrup Jensen fra Force Technology til www.miljoeogsundhed.dk

EU forbød i juni 2008 import og salg af PFOS med nogle væsentlige undtagelser. Der vil dog gå mange år før det ekstremt stabile stof er helt ude af miljøet. PFOA og hundrede andre lignende forbindelser er ikke reguleret, og den samlede anvendelse af stofferne stiger stadig.

Kilde: Miljø og Sundhed

Hvad mener du? Er dette overraskende og uhyggelig læsning eller hvad? Skriv en kommentar…

Rate this post