Få bedre sædkvalitet med selen

Få bedre sædkvalitet med selenMandens udløsning sender et sted mellem 60 og 450 millioner sædceller afsted på en 25-30 centimeter lang rejse for at møde ægget.

Trods det store antal og den korte distance er der kun ganske få af dem der nogensinde når frem til ægget. Jo flere der når frem, jo større er sandsynligheden for at ægget befrugtes.

En sædcelle er kun 0,006 cm og derfor svarer en rejse på 30 centimeter til at en person på 180 cm skal svømme ni kilometer – eller 360 baner i svømmehallen.

Noget af det som er vigtigt for mandens frugtbarhed er det samlede antal af sædceller, andelen af sunde sædceller samt deres evne til at svømme hurtigt og længe. Desuden indeholder selve den væske som sædcellerne svømmer i næringsstoffer, der skal holde sædcellerne i live og befrugtningsdygtige i 2-3 døgn.

Mandens frugtbarhed kan svækkes af faktorer som høj alder og dårlig sædkvalitet. Alderen kan man selvfølgelig ikke gøre noget ved, men det ser ud til at man kan påvirke antallet, levedygtigheden og bevægeligheden af sædcellerne.

Stress kan påvirke mandens sædkvalitet kraftigt, men stress kan dæmpes gennem selvhypnose, meditation, mindfulness og yoga m.m. Ligeledes kan stramtsiddende bukser være med til at nedsætte sædkvaliteten fordi sædproduktionen fungerer bedst, når testiklernes temperatur er lidt lavere end kroppens normale 37 grader (derfor er de udenfor kroppen).

Kosten har også indflydelse på sædkvaliteten, og her har man fundet ud af at det specielt er mineralet SELEN, der er vigtigt for en god sædkvalitet. Man kan tage SELEN som kosttilskud eller søge at få det gennem den daglige kost. Her er de rigeste kilder:

  • Kød og indmad – ca. 10 mikrogram pr. 100 gram.
  • Fisk – ca. 20-30 mikrogram pr. 100 gram.
  • Æg – ca. 25 mikrogram pr. 100 gram.
  • Paranødder – ca. 103 mikrogram pr. 100 gram.

Anbefalet daglig dosis er 100 mikrogram om dagen, men mange kostvejledere anbefaler en noget større dosis til mænd med lav sædkvalitet.

En anden, og for mange måske lettere mulighed, er at tage SELEN som tilskud. Der findes fx B-Daddy fra danske Pharma Nord fra Vejle. B-Daddy er et kosttilskud specielt målrettet mænd der ønsker at øge deres sædkvalitet.

B-Daddy indeholder Q10 samt SelenoPrecise som stimulerer dannelsen af sunde og normale sædceller, og som beskytter cellerne og dens DNA mod oxidative skader. SELEN kan med fordel tages i mindst tre måneder op til befrugtning, da dannelsen af sæden tager knap tre måneden.

Klik her for at få den bedste pris på B-Daddy til en måneds forbrug.

Hvad mener du? Har du taget SELEN for at øge din sædkvalitet? Hvordan virkede det? Skriv en kommentar…

3.3/5 - (13 votes)