Får baby mad nok?

Får baby mad nok?Efterhånden, som din baby vokser, og det er tid til at introducere ham eller hende for fast føde, melder der sig sikkert en masse spørgsmål.

Vi vil alle gerne give vores børn den bedst mulige start i livet, så hele spørgsmålet om, hvilken mad, vi skal give dem, og hvor meget, er nu i centrum.

Hvor mange kalorier skal der til, før baby får mad nok ?

Der er naturligvis forskel på børn, som der er forskel på voksne.

Men vi kan da give nogle tommelfingerregler for, hvor mange kalorier, en baby skal have for at trives og vokse.

Meget små babyer vokser i højt tempo, så der skal også flere kalorier til at give dem de rette byggesten.

Normalt regnes med omkring 110 kalorier pr. kilo pr. dag. Det betyder, at en baby på 4 ½ kg skal have omkring 495 kalorier hver dag fra brystmælk og/eller modermælkserstatning.

Efterhånden, som babyen bliver ældre, falder den hastighed, den vokser med, og derfor skal den have relativt færre kalorier.

Når babyen er seks måneder gammel – hvilket typisk er det tidspunkt, hvor han eller hun begynder at få fast føde, skal der således kun 80 kalorier pr. kilo pr. dag til.

Et barn på 7 ½ kg skal altså have omkring 600 kalorier pr. dag – noget fra brystmælken/modermælkserstatningen, noget fra den faste føde.

Både brystmælk og erstatning indeholder omkring 70 kalorier pr. 100 ml, så hvis en seks-måneders baby drikker 600 ml om dagen (420 kalorier), skal han eller hun kun have omkring 180 kalorier fra fast føde.

Husk, at disse er gennemsnitstal. Dels er der forskel på børn, og ikke mindst deres aktivitetsniveau, og dels vil der være dage, hvor din baby er mere sulten end andre.

Husk også, at sund mad til din baby handler om meget mere ned antallet af kalorier. Din baby har brug for de rigtige byggesten til både muskler, organer, nervesystem mm. Det er derfor vigtigt at din baby spiser mad, der ikke er raffineret. Og at det er en varieret kost.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg ikke tror, baby får mad nok ?

Uanset, om du giver babyen mad med ske, eller om om din baby spiser selv, vil spørgsmålet dukke op før eller siden: Får baby mad nok ?

Som udgangspunkt er det vigtigt at være afslappet, når det kommer til babys mad. Skab en god stemning omkring bordet og lad din baby gå på opdagelse i den mad, du har serveret. Undgå at presse din baby, da det kan give problemer med at spise senere hen.

Hvis dit barn følger sin vægtkurve og trives godt, så spiser din baby mad nok.

Hvis du er i tvivl, så tag gerne fat i din læge eller sundhedsplejerske.

4.5/5 - (2 votes)