Fertilitet og sædkvalitet

Fertilitet og sædkvalitetDe fleste mennesker tænker ikke over, om deres egen eller deres partners sæd er af “god kvalitet” eller ej.

Det er typisk ikke noget der overvejes før et par står i den situation, at den baby de gerne vil have, ikke kommer.

En ud af fire mænd oplever at have nedsat sædkvalitet.

Hvis en kvinde ikke bliver gravid i løbet af en given periode, vil både hendes æg og mandens sæd skulle undersøges, for at fastslå hvor der kan være et problem, og hvordan man bedst kan afhjælpe problemet.

 

Hvad betyder normal sædkvalitet?

WHO har nogle retningslinjer for, hvad normal sædkvalitet betyder:

  • Der skal være minimum 2 ml sæd
  • Der skal være mindst 20 millioner sædceller per ml sæd
  • Minimum halvdelen af sædcellerne i prøven skal bevæge sig
  • Tilstrækkeligt mange (4 procent) skal have normalt udseende.

I lægeverdenen ser man lidt anderledes på normal sædkvalitet. Der er man mindre opmærksomme på antallet af sædceller, og man er for eksempel tilfredse med 10 millioner sædceller per ml sæd, men mere opmærksomme på om sædcellerne er normale og bevæger sig godt.

Udviklingen af sædceller varer 74 dage, og i den periode kan sædcellerne blive påvirkede af mange forskellige ting. Har du været syg og haft feber eller en infektion, kan du have sædceller af dårlig kvalitet to måneder efter du havde feber, og det kaldes momentan nedsat sædkvalitet.

Varme kan altså genere sædcellernes udvikling og for ikke at påvirke sædcellernes udvikling, kan du undgå at gå rundt og blive for varm omkring testiklerne ved at lade være med at gå i sauna, tage varme karbade eller gå i stramme bukser/underbukser.

 

Hvordan undersøges sæden?

Hvis du skal have fastslået hvordan din sædkvalitet er, skal du have foretaget en sædanalyse. Det foregår enten på en fertilitetsklinik eller på hospitalet.

Inden sædanalysen skal foretages, må du ikke have haft udløsning i mindst 24 timer inden. På fertilitetsklinikken skal du onanere og aflevere sædudløsningen i en særlig kop, og herefter forberedes sæden til undersøgelse under et mikroskop på laboratoriet.  Hvis du laver prøven derhjemme, skal den afleveres på laboratoriet senest en time efter udløsning.

Laboratoriet undersøger sæden og lægger vægt på følgende tal:

  • Meget nedsat sædkvalitet: mindre end 3 millioner sædceller
  • Noget nedsat sædkvalitet: mellem 3 og 10 millioner sædceller
  • Normal sædkvalitet: mere end 10 millioner sædceller
  • Hvad er sædcellernes bevægelsesevne
  • Er sædcellerne normale.

I de fleste tilfælde skal der mere end én analyse til, for at lægerne kan sikre sig, at vurderingen af sæden er god nok, og at du ikke har været påvirket af feber, varme eller stress under produktionen af sæden for 74 dage siden.

 

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit

Rate this post