Følesansen

FølesansenHvornår udvikler følesansen sig hos din baby?

Følesansen er faktisk den første af de fem sanser, din baby udvikler.

Omkring samme tidspunkt, som hvor din baby begynder at bevæge sig, nemlig uge 7-8, begynder han eller hun også at kunne føle. Først er det kun læberne. der kan mærke berøring, men hurtigt breder følesansen sig også til kinderne og panden.

Omkring uge 10-11 reagerer håndfladerne også på berøring, og han eller hun vil måske begynde at udforske sit eget ansigt.

I uge 14 er reagerer hele kroppen på berøring – undtagen ryggen og toppen af hovedet. Allerede i dette tidlige stadie vil din baby reagere på berøring på nogenlunde samme måde, som en nyfødt baby vil.

 

Stimulanser fra maven

Alt imens din baby vokser vil flere og flere af hans eller hendes kropsdele komme i berøring med indersiden af din livmoder, hvilket gør at din baby er nødt til at krølle sig mere og mere sammen for at kunne være der.

Derudover rammer din baby hele tiden ind i navlestrengen, og på scanningsbilleder kan det ofte se ud som om at babyen holder fast i navlestrengen eller endda lige frem leger med den.

De første gange din baby mærker berøring på kinden vil den instinktive reaktion være at trække hovedet i den modsatte retning. Hvis han røres på den højre kind, vil han dreje hovedet til venstre for at komme væk fra stimulansen.

Denne respons er et resultat af at centralnervesystemet endnu ikke er fuldt udviklet. Forestil dig at kunne mærke for første gang i dit liv. Hvor underligt det må være. Det er ikke svært at forestille sig, at du også ville trække dig væk fra dén følelse.

Senere i graviditeten vil denne reaktion dog ændres, således at han nu vender sig imod berøringen i stedet for væk fra den.

 

Især munden er følsom

Du vil måske være heldig at få et billede af din baby, der sutter på sin tommelfinger. Dette sker længe før din baby har sammenkoblet sutterefleksen med at få mad.

I en babys uudviklede krop er tungen meget tidligt et ufatteligt følsomt organ med over hundredvis af nervetråde. Dét at sutte er en rigtig god måde at få en fornemmelse af ting på, fordi tungen netop er så følsom.

Dette fortsætter også efter fødslen, hvor små børn ofte putter ting i munden for at undersøge dem nærmere, og få en fornemmelse af proportioner og teksturer. Dette er langt mere effektivt for en baby, end at prøve at føle sig frem til samme resultat med de små klodsede hænder og fingre.

I livmoderen får din baby en fornemmelse af sin hud og sin tommelfinger ved at sutte på den, og det har muligvis også den samme beroligende effekt, som det har efter fødslen.

Læs også:

5/5 - (1 vote)