Folinsyre til mænd – hvorfor far også skal forberede sig til baby

Folinsyre til mændFolinsyre er et kosttilskud, som kvinder typisk indtager i perioden op til en planlagt graviditet.

Det er et tilskud som sundhedsstyrelsen anbefaler at kvinder og par, der ønsker at få en baby, tager i 3 måneder inden undfangelsen og 3 måneder efter.

Men er folinsyre til mænd også nødvendigt? Læs mere her.

Hvad er folinsyre?

Folinsyre er et B-vitamin, nærmere bestemt B9, som kroppen bruger til blandt andet at nedbryde fedt, proteiner og kulhydrater så den kan bruge det til energi. Folinsyre hjælper dine celler til at genskabe DNA-molekyler og medvirker desuden til produktionen af røde blodlegemer.

Mangel på folinsyre kan forårsage depressive tilstande, og i forhold til at blive gravid, så kan der være en lille risiko for, at dit barn bliver født med hjertefejl eller neuralrørsdefekt.  Neuralrørsdefekt er en tilstand hvor barnets rygrad og ryghvirvler ikke bliver lukket rigtigt til. Det er en sjælden tilstand, der rammer ca. 14 børn ud af 10.000.

Tager du folinsyre inden du bliver gravid, minimerer du risikoen for fosterskader.

Folinsyre til mænd hjælper også til en sund baby

Det er videnskabeligt bevist, at mænd der indtager et højt niveau af folinsyre nedsætter risikoen for sæd-anormalitet med 20-30%. Jo bedre en mands sædkvalitet er, jo mindre er risikoen for kromosomfejl, der kan føre til fosterskader såsom Downs syndrom.

Hvis I planlægger at få børn, så er det altså en god idé, at I begge tager folinsyre som tilskud i perioden op til at graviditeten. Folsyredepoterne i kroppen holder ikke så længe, og derfor er det vigtigt, at kroppen for kontinuerlig tilførsel af folsyre.

Folinsyre er den syntetiske udgave, altså pille-formen af vitaminet B9. I naturlig form kaldes det folsyre, folat eller folacin.

Naturlig folinsyre i maden

Hvis du gerne vil holde dit niveau af folinsyre normalt hele tiden, kan du være opmærksom på din kost. Der findes folsyre i grønne grønsager, så som spinat, kål og blade, avocado, bønner, rødbeder, kikærter og i de fleste frugttyper. Der er også folsyre i groft brød og mysli.

Du bør indtage 400 mikrogram folinsyre dagligt og mens du forbereder dig på graviditet, skal du have mellem 600 og 1000 mikrogram og fortsætte indtil 3 måneder, inde i graviditeten.

Læs mere om neuralrørsdefekter hos nyfødte og fordelene ved at tage folinsyre tilskud.

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit.

Folinsyre til mænd – hvorfor far også skal forberede sig til baby
4.8 (95%) 4 Stemmer