Folsyre fordele

Folsyre fordeleDu har formentlig hørt om folsyre, og at det er et B-vitamin – nærmere betegnet det vitamin, der kaldes B9.

Og du ved sikkert, hvor vigtigt det er at tage folsyre som kosttilskud før og under graviditeten, men ved du præcist hvad fordelene ved folsyre er?

Det er nemlig et stof, der ikke kun er vigtigt for dig, når du er gravid, men generelt igennem hele din levetid.

Vi ser på fordelene ved folsyre her.

 

information om folsyre - køn online

Få gratis fragt allerede ved køb over 100 kr. hos Babyplan.dk

 

Hvordan giver folsyre fordele?

Folsyre findes naturligt i visse madvarer som f.eks. bladgrøntsager, visse frugter, kød som okselever og –nyre og i tomatjuice.

Folsyre tilsættes også til en række korn- og melprodukter, herunder de typiske morgenmadsprodukter, brød, pasta og småkager.

Det er, fordi folsyre spiller en vigtig rolle i bl.a. produktionen af vores genetiske materiale, DNA og RNA, og en række andre kropsfunktioner.

Ligesom de andre B-vitaminer hjælper folsyre kroppen med at omsætte kulhydrater til glukose, hvilket giver kroppen energi.

Men folsyre er et vitamin B-kompleks, så det hjælper også kroppen med at bruge fedt og protein, og det hjælper med at producere røde blodceller.

Derfor er der mange folsyre fordele, og der er god grund til at sikre, at du får folsyre nok igennem hele livet – og specielt, når du er gravid.

 

Hvad er de vigtigste folsyre fordele?

Fordi folsyre spiller så stor en rolle i DNA-opbygning, er det særligt vigtigt i situationer, hvor celler og væv vokser hurtigt, såsom under graviditet.

Folsyre nedsætter nemlig risikoen for fosterskader i form af de såkaldte neuralrørsdefekter, som er misdannelser i centralnervesystemet.

Allerede tidligt i fosterstadiet er folsyre nødvendigt for at lukke strukturer omkring rygmarven, så ryghvirvlerne dækker barnets rygmarv.

Derfor er det en god ide at tage folsyre allerede fra det tidspunkt, hvor du planlægger at blive gravid. Så sikrer du, at du og din baby får tilstrækkeligt med folsyre fra starten.

Men folsyre giver fordele for alle, både mænd og kvinder. Undersøgelser viser, at folsyre kan forebygge adskillige cancertyper, f.eks. kolon- og livmoderkræft. Folsyre holder også homocysteinniveauet nede, hvilket hjælper til med at beskytte dig mod hjertelidelser, slagtilfælde, knogleskørhed og karsygdomme.

Folsyres fordele strækker sig også til hjernen. Undersøgelser tyder på, at det forebygger Alzheimers og depression og øger effekten af anti-depressiv medicin.

Der er endda studier, der viser, at folsyre øger nedbrydningen af fedt i blodstrømmen og dermed forebygger type 2-diabetes og overvægt. Så der er god grund til at sikre, at du og din familie får folsyre nok – både naturligt gennem kosten og som kosttilskud.

 

Hvordan får jeg folsyre nok?

Som nævnt er der en række madvarer, der naturligt indeholder folsyre. Og de er generelt sunde med deres høje vitamin-, fiber- og mineralindhold. Derudover er der folsyre i de fleste multivitaminer. Du skal bare se efter B9-vitamin på indholdsdeklarationen og sørge for, at du får nok.

Hvis du er kvinde og mellem 18 og 30 år, bør du tage 400 mikrogram dagligt, og hvis du er gravid bør du øge det til 5-800 mikrogram. Generelt bør mænd og kvinder tage 300 mikrogram hver dag. Sådan sikrer vi at få gavn af de mange folsyre fordele.

Husk blot, at visse medicintyper, herunder p-piller, nedsætter folsyreniveauet i kroppen. Det gør alkohol og rygning i øvrigt også. Så hvis du er ryger men gerne vil være gravid, er det en god ide ikke alene at holde op med at ryge, men også at tage 800 mikrogram folsyre dagligt.

Folsyre er et vandopløseligt B-vitamin, så det, der er tilovers, bliver elimineret naturligt af din krop. Så du risikerer ikke at få for meget.

Der er så mange folsyre fordele, at det er en af de bedste gaver, du kan give dit barn. Og hvem vil ikke gerne give sit barn den bedste start i livet?

Rate this post