Gener og kromosomer

Gener og kromosomerDin krop består af millioner og atter millioner af celler, som alle sammen er en kopi af det befrugtede æg, som du blev dannet fra.

Allerede i uge 3 af graviditeten begynder cellerne at dele sig, og dette fortsætter til du er fuldt udviklet.

Men hvordan afgøres det hvilke gener og kromosomer dit barn ender med at få?

Dette får du svaret på i denne artikel.

 

Gener

Hver eneste celle i din krop indeholder en kopi af alle dine gener. 

Generne afgør som bekendt hvordan du kommer til at se ud, hvilken farve dine øjne har, samt hvor godt de fungerer, hvilken blodtype du får, samt en masse andre karakteristika.

Generne er indprintet i din DNA, som også kaldes dit arvemateriale.

Hver eneste af de millioner af celler i din krop indeholder omkring 30.000 gener, hvilket siger noget om hvor små gener egentlig er. Selv et meget kraftfuldt mikroskop kan ikke se generne.

 

Kromosomer

Alle disse gener flyder ikke bare rundt inden i cellerne. De er systematisk pakket sammen i strukturer kaldet kromosomer.

Normalt har hver celle 46 kromosomer – 23 par af matchende kromosomer.

1 del af hvert par kommer fra din mor og den anden del kommer fra din far.

Som du måske ved består sædcellen og ægget hver kun af 23 kromosomer hver. Hvis disse to bestod af 46 kromosomer, ville dit barn få 92 kromosomer, og antallet ville fordobles med hver generation, hvilket ikke ville fungere.

Dit æg indeholder altså 23 kromosomer, bestående af kun en enkelt af de to kromosomer, der normalt danner et par.

Dette betyder, at dit æg for hver kromosom indeholder enten det du fik af din far eller det du fik af din mor. Dette forklarer også hvorfor ting kan springe en generation over.

 

Dominante eller recessive gener

Du har altså ét par gener for hver karakteristika. 1 gen fra din mor og 1 gen fra din far.

For nogle af disse gener har både din far og mor givet dig den samme version af et gen, for andre har gener har du fået forskellige versioner.

Nogle gange dominerer ét gen over det andet, og det kan godt være, at det ikke er det samme for dig og din baby.

Hvis din mor er rødhåret, og din far er sorthåret, kan det godt være at du bliver rødhåret, fordi din mors gen dominerer din fars.

Men det kan også godt være, at det er din fars gen der gives videre fra dig, samt at dette kommer til at dominere over din mands gen, hvorved dit barn får sort hår.

 

Konklusion

Din baby bliver en blanding af dig og din mand. Specifikt en blanding af dine forældre og hans forældre, med specifikke karaktertræk fra hver af dem.

Det kan sagtens være, at karakteristiks sprinter en generation eller to over, ved at genet har været recessivt hos dig, men bliver dominant hos din baby.

Alle er unikke, og det bliver din baby også. Glæd dig blot til at finde ud af på hvilken måde.

 

 

 

3/5 - (2 votes)