Gravid og over 45

gravid og over 45Nye undersøgelser viser, at flere og flere kvinder bliver gravide sent i livet. Der kan være mange årsager til, at man er gravid og over 45.

Nogle kvinder møder den partner, de gerne vil have børn med sent i livet, andre har ikke haft lyst til at blive mor før sent, og for nogle, har det været svært at blive gravid.

For andre handler det om, at de gerne vil have et barn mere, inden det bliver for sent.

Gravid og over 45 – er det svært?

Der er mange der tror, at det er svært at være gravid, når man er ældre, men rent fysisk, er en graviditet den samme og kan indebære de samme gener og komplikationer, som når man er yngre.

Det der er sværest, det er at blive gravid. Jo ældre du bliver, jo færre æg har du, der kan befrugtes. De æg du har, falder også i kvalitet alt efter din alder.

Mange gravide i alderen 45-50 år bruger da også donor-æg, eller deres egne æg, som de har fået frosset ned tidligere i livet, som benyttes til in-vitro behandling, når kvinden har besluttet sig for, at hun gerne vil være gravid.

Der skal som regel en eller anden form for hormonbehandling eller anden fertilitetsbehandling, for at blive gravid, når du er over 45.  Medicinske studier viser, at  kun 1% af gravide over 50 år, er blevet gravide uden hjælp.

Er der øgede komplikationer, når man er gravid og over 45?

Er du sund og rask, er der intet til hinder for, at du får en helt normal graviditet. De komplikationer, der kan være forbundet med din graviditet, er de samme som yngre gravide også kan opleve.

Forskellen er, at i takt med at alderen stiger, så stiger risikoen også for nogle af komplikationerne:

  • Forhøjet blodtryk
  • Diabetes
  • Ødemer, det betyder vand i kroppen, hvor blandt andet hænder og fødder hæver op
  • Øget risiko for svangerskabsforgiftning
  • Tidlig fødsel
  • Mindsket vægtøgning hos fosteret

Er du over 35 stiger risikoen for at æggene har abnormaliteter i kromosomerne, hvilket kan betyde, at dit barn ikke bliver raskt. Får du in-vitro behandling, kan æggene screens for abnormaliteter. Er du blevet gravid på naturlig vis, så bliver du tilbudt scanninger og fostervandsprøver, for at sikre, at dit barn er sundt og raskt.

Som for alle gravide, bør du undgå alkohol og rygning, og sørge for at få det rette kost og vitamin-indtag for gravide.

Selvom der kan være øget risiko for komplikationer, så bliver du overvåget mere intenst af jordemoder og fødselslæge, når du skal være mor og er over 35 år. Derfor har du ingen grund til at bekymre dig.

Nyd din graviditet – uanset din alder. Det er et vidunder, der vokser inde i din mave.

Læs også artiklerne om:

Flere og flere mødre over 40

Donoræg

Kunstig befrugtning

In-vitro behandling

Undersøgelser omkring fertilitet

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit

4.7/5 - (3 votes)