Hvad må man spise under graviditeten? At være gravid er en spændende tid fyldt med forventning og glæde, men det bringer også en række spørgsmål med sig, herunder hvad du putter i munden. En sund og afbalanceret kost er afgørende for både mor og barns sundhed. Der er dog nogle fødevarer, som gravide bør undgå for at sikre en sund graviditet og sund baby. Herunder er en liste over madvarer, som gravide kvinder bør være opmærksomme på:
Vil du have en NEM genvej til at fylde din krop med lækker næring under din graviditet. Få den dejlige og super nemme instant juice fra Green Goddess – KLIK HER
Som gravid bør du mest muligt undgå:
1. Råt kød og fisk: Råt eller utilberedt kød og fisk kan indeholde bakterier og parasitter, såsom salmonella og listeria, der kan udgøre en risiko for fostret. Det anbefales at undgå tatar og andre rå kød- og fiskeretter under graviditeten. For mere viden om sushi under graviditet – klik her.
2. Upasteuriserede mejeriprodukter: Mejeriprodukter, der ikke er blevet pasteuriseret, kan indeholde skadelige bakterier som E. coli og listeria. Gravide kvinder bør derfor undgå upasteuriserede oste og upasteuriseret mælk.
3. Rå æg og retter, der indeholder rå æg: Rå æg kan indeholde salmonella, og det er derfor bedst at undgå fødevarer som hjemmelavet mayonnaise, kagerøre og visse typer desserter, der indeholder rå æg. Hvis du laver disse retter selv, så brug gerne pasteuriserede æg.
4. Store mængder koffein: For meget koffein kan øge risikoen for spontan abort og for tidlig fødsel. Det anbefales at begrænse koffeinindtaget til omkring 200 mg om dagen, hvilket svarer til cirka en kop kaffe. Husk at grøn te også er rig på koffein.
5. Fisk med højt kviksølvindhold: Visse fisk, såsom haj, sværdfisk, smørfisk og Østersølaks indeholder høje niveauer af kviksølv, hvilket kan påvirke babyens udvikling. Studier har vist at kviksølv i navlestrengen bl.a. kan påvirke barnets IQ på sigt. Vælg små fisk, der ligger først i fødekæden. Suppler eventuelt med et godt omega3-tilskud for at sikre nok af de vigtige fedtsyrer til dit barns hjerneudvikling.
6. Slik og søde drikke: En sund vægtøgning under graviditeten er vigtig, men overdreven indtagelse af sukker kan føre til unødvendig vægtforøgelse. Det er klogt at fokusere på næringsrige fødevarer og undgå tomme kalorier. Hvis du har brug for noget sødt, så vælg gerne sundere snacks som f.eks. hjemmelavede daddelkugler, der samtidig biddrager med vitaminer, mineraler mm.
7. Ultraforarbejdet mad: Mad der er stærkt forarbejdet indeholder ofte tilsætningsstoffer og de er fattige på næring. Studier har vist at ultraforarbejdet mad har negativ effekt på sundheden. Når du er gravid, er det særligt vigtigt at prioritere sund mad, da det har betydning for både dig og din baby. Spis derfor så vidt muligt mad uden tilsætningsstoffer og mad som ikke er ultra-forarbejdet.
At vælge en sund og afbalanceret kost under graviditeten er en vigtig måde at støtte både din egen sundhed og dit barns udvikling på.
(indeholder affiliate links, der hjælper med at holde graviditet.dk kørende og opdateret)