Hvorfor er kviksølv farlig, når jeg er gravid?

Hvorfor er kviksølv farlig, når jeg er gravid?

Hvorfor er kviksølv farlig, når jeg er gravid?Du har måske hørt det før – hvordan du bør holde dig fra visse fisk, mens du er gravid.

Horfor er det, at nogle fisk er OK at spise, mens andre ikke er så gode?

Det handler blandt andet om kviksølv.

Kviksølv findes alle vegne i naturen, selv i den luft i indånder. Stoffet udskilles dels naturligt ved forekomster af f.eks. vulkaner og skovbrande, og dels fra f.eks. kraftværker og større industriproduktioner og altså også i visse fisk.

Hvorfor er kviksølv farligt, når du er gravid? Det ser vi på her.

Hvordan bliver jeg udsat for kviksølv i fisk, når jeg er gravid?

Når kviksølv kommer i kontakt med vand, konverteres stoffet til methylkviksølv, der absorberes af fisk fra det vand, de svømmer i, og den mad de spiser. Methylkviksølv binder sig tæt til proteinerne i fiskenes muskulatur og bliver der, selv efter fisken er tilberedt.

Næsten alle fisk og nogle skaldyr indeholder visse niveauer kviksølv, men det er de store rovfisk, der akkumulerer mest kviksølv i kroppen.

Hvorfor? Simpelthen fordi de er i toppen af fødekæden. De spiser andre fisk, der har spist endnu andre fisk, og kviksølvet fra hele fødekæden ender altså i den store rovfisks system.

Store rovfisk lever også længere end byttefisk, så de har masser af tid til at ophobe kviksølv i organismen over årene. Tun lever f.eks. i 15-30 år, så de fleste tunarter kan have endog meget høje niveauer kviksølv i kroppen.

Hvad sker der ved at spise mad med kviksølv, når jeg er gravid?

Lige som det er tilfældet for fisk, optager menneskekroppen også nemt kviksølv. Når du er gravid, bevæger kviksølvet sig ind igennem moderkagen – og til dit barn.

Det er bevist, høje koncentrationer methylkviksølv under graviditeten kan hæmme barnets voksende hjerne og nervesystem. Effekten kan variere meget, men i sidste ende kan det påvirke barnets hukommelse, sprog, motoriske færdigheder og syn.

Vi ved desværre ikke, hvor meget kviksølv der skal til for at forårsage skade, men der er altså god grund til at holde sig fra de stærkt kviksølvholdige fisk under graviditeten.

Hvis kviksølv er så farligt, når jeg er gravid, hvorfor så ikke helt undgå fisk?

Det kan godt lyde, som om det nemmeste er helt at undgå fisk under graviditeten for ikke at risikere noget, men problemet er jo, at fisk er godt for os. Fisk indeholder livsvigtige næringsstoffer, der hjælper med til at udvikle det ufødte barn, herunder omega 3-fedtsyrer.

En dansk undersøgelse, foretaget over en årrække, har påvist, at børn af mødre, der spiste megen fisk under graviditeten, havde bedre motoriske og kognitive færdigheder – f.eks. hukommelse – end børn af mødre, der spiste meget lidt eller ingen fisk.

Undersøgelsen viste også, at børnene af de mødre, der spiste den mindste mængde fisk om ugen, var mindst udviklet.

Der er oven i købet undersøgelser der påviser, at det kan forebygge lav fødselsvægt og endda for tidlig fødsel, hvis du spiser fisk under graviditeten.

Så det handler om afvejning og risikominimering.

Der er visse fisk, det er godt at undgå. Tun, helleflynder, sildehaj, smørmakrel, rokke, gedde, aborre og sandart er blandt de store rovfisk og dermed de mest udsatte.

I stedet kan du med fordel spise f.eks. økologisk laks, sardiner, fladfisk. Selv lidt sushi en gang imellem er OK, så længe du tænker på, hvilken slags fisk, der ligger på risen.

For at sikre dig, at du får tilstrækkelige med omega 3 fedtsyrerne DHA og EPA til både dig selv og dit barn kan du tage tilskud af en god kvalitets fiske- eller algeolie.

Har du en kommentar til indlægget

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indlægskategorier

Før graviditet

Graviditet

Fødsel

Den første tid med baby

Baby 1-3 år

Ugekalender

Mest poplære artikler

Kejsersnit – og min krop

maj 14, 2022 Reading Time: 3 minutes

Kejsersnit og en forudgående graviditet på 9 måneder er hårdt for kroppen. Et kejsersnit er…

Hvad afgør barnets køn?

november 28, 2022 Reading Time: 2 minutes

Hvad afgør barnets biologiske køn? Du har sikkert hørt det sagt, at det er mandens…

Hvad bliver barnets øjenfarve?

november 28, 2022 Reading Time: 2 minutes

Når først spændingen er udløst om dit lille ny barns køn, og alle fingre og…

Gå over tid

november 28, 2022 Reading Time: 2 minutes

Vi plejer at sige, at en graviditet varer 40 uger, regnet fra starten af sidste…

Må jeg spise sushi, mens jeg er gravid?

november 28, 2022 Reading Time: 2 minutes

Er du i tvivl om du må spise sushi under graviditeten? Vi ser på det…

Rygsmerter under graviditet – Hvad gør jeg?

november 28, 2022 Reading Time: 2 minutes

Maven vokser, og det er både dejligt og spændende. Men med bulens tiltagende størrelse og…

Copy link
Powered by Social Snap