Må jeg spise sushi, mens jeg er gravid?

spise sushiEt af de mange ”gode råd”, kvinder hyppigst hører under deres graviditet, er: Spis ikke sushi. Men er det nu også rigtigt? Og hvorfor tror så mange, at vi ikke må spise sushi under graviditeten?

Hvad siger videnskaben egentlig?

Vi ser på det her.

 

Er det farligt at spise sushi, mens jeg er gravid?

OK, sushi indeholder (oftest) rå fisk. Og vi ved generelt om rå madvarer, at de potentielt kan indeholde bakterier og parasitter.

Det er derfor, vi vasker vores grøntsager så godt, inden vi spiser råkost. Men det kan vi jo ikke gøre med sushi, så …

Lad os én gang for alle slå fast, at der ikke er nogen som helst videnskabelige grunde til ikke at spise sushi mens du er gravid.

Ja, du løber en lille risiko for at blive udsat for bakterier, parasitter og måske endda Hepatitis A – men den risiko er ikke spor anderledes, når du er gravid, end når du ikke er det.

Og selv om det værste skete, og du fik en parasit, ville det ikke skade dit barn – kun du ville blive syg. Det er selvfølgelig ubehageligt, men ufarligt for barnet.

Det samme gælder bakterier som salmonella.

Når dertil lægges, at de gode sushirestauranter lynfryser fisken, før de laver sushi, hvilket slår de fleste bakterier og parasitter ihjel, kan du altså sagtens spise sushi.

Sørg blot for, at din sushi er helt frisk. Det gælder for sushi, som det gælder for andre madvarer, at du bør undgå mad, der har stået på køl i uforseglet pakning længe.

Derfor er der også grund til at advare mod delikatessevarer som f.eks. røget kalkun eller røget laks – men frisk, nytilberedt sushi er altså fin i de fleste tilfælde.

 

Må jeg spise alle slags sushi, mens jeg er gravid?

Der er altså ingen videnskabelig grund til at holde dig til vegetarsushi, medmindre du altså bevidst ønsker at holde dig helt fra rå madvarer af hensyn til dit velbefindende under graviditeten.

Det er et personligt valg, og et du naturligvis er velkommen til at tage – der er blot ingen videnskabelige grunde til at nikse de lækre japanske bidder.

MEN: Som du nok ved, er der nogle fisk, der har et meget højt indhold af kviksølv.

Store doser kviksølv kan påvirke dit ufødte barns hjerne, så der er god grund til at være opmærksom på det.

Omvendt har visse fisk et meget højt indhold Omega 3-fedtsyrer, hvilket er virkeligt godt for dit barn – og dets hjernekapacitet. Med andre ord, det trækker i den modsatte retning.

Så det handler her om en afvejning.

Hvis du f.eks. gerne vil have sushi, kan du med rette overveje at droppe tunen (der har et ret højt kviksølv indhold) for laks, som er en af de bedste fisk, du kan spise.

Du kan også spise masser af makrel – dog ikke kongemakrel – og sardiner (selv om de indrømmet er sjældne i sushirestauranterne).

Sværdfisk bør du også undgå, ligesom havaborre er fyldt med kviksølv.

Men sild, torsk, sej og havkat er virkeligt gode fisk, hvad enten du spiser dem på en klump eddikeris eller i andre sammenhænge.

Så spis endelig sushi, hvis du har lyst til det – men hold dig så vidt muligt fra fisk med meget højt kviksølvindhold.

Velbekomme!

Må jeg spise sushi, mens jeg er gravid?
3.7 (73.33%) 12 Stemmer