Hvorfor er træning af bækkenbunden så vigtig?

Hvorfor er træning af bækkenbunden så vigtig?Det spørgsmål får jeg næsten dagligt fra kvinder i alle aldre. Og svaret her til er entydigt ja. Men hvorfor er det så nærmest et tabu i Danmark at tale om bækkenbund?

Det spørgsmål har jeg også stillet mig selv, og måske hænger det sammen med, at sex og seksualitet ofte ikke er noget der snakkes så meget om ved middagsbordet. Det sker oftere når man er sammen med veninderne. Her kommer bækkenmuskulaturen dog kun sjældent ind i samtaleemnet, men nok mest det modsatte køn…

Således er der altså ikke fokus på bækkentræning i ungdommen. Det kommer som oftest først når tanken om børn melder sig eller hvis der opstår problemer med ufrivillig vandladning (inkontinens). Men det er jo lidt sent – omvendt er det ikke FOR sent, for det er det aldrig.

Men hvad er en slap bækkenmuskulatur, og hvorfor oplever nogen kvinder ufrivillig vandladning?

Den slappe bækkenmuskulatur er en utrænet muskulatur og primært en muskel med navnet »Levator Ani«. Denne muskel er blevet slap og kan ikke længere kan udøve sin funktion. Det vil sige at musklen ikke kan trækkes tilstrækkeligt sammen, således at udsivning af urin eller afføring undgås, når trangen melder sig.

Kort sagt hvis vi kun ser på vandladningsproblemer; så er der både blærens egen lukkefunktion og lukkefunktionen fra bækkenbundens muskulatur. Denne muskel ligger som et ottetal om udmundingen fra skeden og anus. I graviditeten, hvor der kommer et ekstra pres på blæren – i takt med at graviditeten skrider frem – vil der være et større krav til Levator Ani musklen om optimal funktion. Derfor er det bestemt vigtigt at lave knibeøvelser i graviditeten. Men hvordan gøres det?

Den letteste måde er at lave en sammentrækning af Levator Ani musklen ved anus, præcis som når du skal holde på en prut (undskyld mit umiddelbare sprog). Da denne ottetalsformet muskel ikke er så stor vil en sammentrækning i den ene ende være tilstrækkelig. Hvis du har svært ved at få fat kan du lave øvelsen siddende i skrædderstilling på gulvet.

Hvis du nøjes med blot at have en trusse på, vil du kunne mærke, at du løfter dig en lille bitte smule fra gulvet. Hvis du vælger at lave den liggende, kan du lægge et par fingre på trussen ved mellemkødet og mærke sammentrækningen. Du skal både lave lange og korte knib. Med tiden vil du opdage, at det både kan laves stående, når du kører bil og alle mulige andre steder.

Dette er jo også meningen for kommer du pludselig i en situation, hvor du hopper, løber, løfter tungt eller blot nyser, så er det vigtigt, at musklen hurtigt kan reagere og trække sig sammen, så du ikke risikerer ufrivillig vandladning.

God fornøjelse
Jean

Jean Vennestrøm
Træningsvejleder
Kvindelivet.dk

Hvad mener du? Har du gjort dig tanker eller erfaring om dette emne? Skriv en kommentar…

1/5 - (1 vote)
Sommerfugle siger:

selvom det er en gammel tråd vil jeg lige fortælle mine erfaringer;

jeg har hørt at man kan træne sig til både en bedre fødsel samt at man kan undgå bækkenløsning og senere gener.

jeg har købt nogle kugler ved et homeparty af en super sød sælger som fortalte rigtig godt.

hvis det er til vedligeholdelse af bækken anbefalede hun 3×20 min om ugen – hvis det er for at stramme op så hver dag 15-20 min i en periode…
hun fortalte at hvis man ikke vedligeholder bækkenbunden kan man risikere at tarme, livmoder, blære kommer til at hænge så meget at det både giver smerter, hængemave og risiko for inkontinens…

Majken Callahan siger:

Hej
Traener det baekkenbunds muskulaturen hvis man kniber straelen af urin over naar man tisser??
KH majken

han siger:

Kære Heidi
Du er en af mange der desværre får blandet bækkenbund og bækkenløsning sammen. Den ovenstående artikel handler om træning af bækkenbunden, der er den muskelgruppe, der lukker kroppen nedadtil. Bækkenbunden bliver belastet af graviditet og fødsel, hvorfor det er meget vigtigt at træne den op igen efter fødslen.
Der findes forskellige vejledninger om hvordan dette kan gøres. En kan du finde på http://www.fysicon.dk under pjecer/øvelsespjece. En anden mulighed er at gå ind på gynzone.dk.
Du har haft bækkenløsning, der er bækkenets led, der giver sig/ “forstuves” under graviditet/fødsel. Godt du trænede, da det nemlig er den bedste måde at komme videre på.

Heidi siger:

Et godt råd om bækkenbunds problemer og bækkenbundsløsning.
Jeg fik bækkenbundsløsning da jeg var 2 mådeder henne. Det hænger sammen med en rideulykke 10 år tilbage, og som følge deraf en ustabil lænd. Min læge sendte mig hurtigt til fysioterapeut, desværre var der en måneds ventetid, og på den måned mistede jeg mit gode studiejob, fordi der står skrevet alle steder at bækkenbundsløsning er farligt og man skal holde sig i ro. Jeg holdt mig i ro som bøgerne foreskrev, indtil min tid hos fysioterapeuten oprandte. Hun undersøgte mig og gav mig meldningen om at løsningen var trænning og atter trænning. Jeg var lettere forvirret, for det gjorde jo ret ondt i hverdagen, og der blev hvilet meget. Jeg startede på et bækkenhold en gang i ugen og supplerede med trænning hjemme. Det er helt utroligt de resultater jeg har opnået ved det. Jeg er blevet stærk i min krop og kan mærke mine mavemuskler igen ( Hænger sammen med bækkenbunden)
Jeg frygter ikke længere fødslen og om jeg skal døje med det bagefter. Jeg gjorde præcis som mange har gjort – læste i bøgerne at man skal holde sig i ro. Løsningen for mig var ikke ro men trænning. Jeg kan ikke antage at det er løsningen for alle, det afhænger af den enkelte, men tro ikke at i bare skal holde jer i ro fordi det står i bøgerne.
Bare et lille råd, som jeg gerne ville ha haft, så havde jeg måske stadig mit studiejob og havde ikke været så nervøs. Men tjek naturligvis altid med kvalificerede personer på området.