Hvorfor er træning af bækkenbunden så vigtig?

Hvorfor er træning af bækkenbunden så vigtig?Det spørgsmål får jeg næsten dagligt fra kvinder i alle aldre. Og svaret her til er entydigt ja. Men hvorfor er det så nærmest et tabu i Danmark at tale om bækkenbund?

Det spørgsmål har jeg også stillet mig selv, og måske hænger det sammen med, at sex og seksualitet ofte ikke er noget der snakkes så meget om ved middagsbordet. Det sker oftere når man er sammen med veninderne. Her kommer bækkenmuskulaturen dog kun sjældent ind i samtaleemnet, men nok mest det modsatte køn…

Således er der altså ikke fokus på bækkentræning i ungdommen. Det kommer som oftest først når tanken om børn melder sig eller hvis der opstår problemer med ufrivillig vandladning (inkontinens). Men det er jo lidt sent – omvendt er det ikke FOR sent, for det er det aldrig.

Men hvad er en slap bækkenmuskulatur, og hvorfor oplever nogen kvinder ufrivillig vandladning?

Den slappe bækkenmuskulatur er en utrænet muskulatur og primært en muskel med navnet »Levator Ani«. Denne muskel er blevet slap og kan ikke længere kan udøve sin funktion. Det vil sige at musklen ikke kan trækkes tilstrækkeligt sammen, således at udsivning af urin eller afføring undgås, når trangen melder sig.

Kort sagt hvis vi kun ser på vandladningsproblemer; så er der både blærens egen lukkefunktion og lukkefunktionen fra bækkenbundens muskulatur. Denne muskel ligger som et ottetal om udmundingen fra skeden og anus. I graviditeten, hvor der kommer et ekstra pres på blæren – i takt med at graviditeten skrider frem – vil der være et større krav til Levator Ani musklen om optimal funktion. Derfor er det bestemt vigtigt at lave knibeøvelser i graviditeten. Men hvordan gøres det?

Den letteste måde er at lave en sammentrækning af Levator Ani musklen ved anus, præcis som når du skal holde på en prut (undskyld mit umiddelbare sprog). Da denne ottetalsformet muskel ikke er så stor vil en sammentrækning i den ene ende være tilstrækkelig. Hvis du har svært ved at få fat kan du lave øvelsen siddende i skrædderstilling på gulvet.

Hvis du nøjes med blot at have en trusse på, vil du kunne mærke, at du løfter dig en lille bitte smule fra gulvet. Hvis du vælger at lave den liggende, kan du lægge et par fingre på trussen ved mellemkødet og mærke sammentrækningen. Du skal både lave lange og korte knib. Med tiden vil du opdage, at det både kan laves stående, når du kører bil og alle mulige andre steder.

Dette er jo også meningen for kommer du pludselig i en situation, hvor du hopper, løber, løfter tungt eller blot nyser, så er det vigtigt, at musklen hurtigt kan reagere og trække sig sammen, så du ikke risikerer ufrivillig vandladning.

God fornøjelse
Jean

Jean Vennestrøm
Træningsvejleder
Kvindelivet.dk

Hvad mener du? Har du gjort dig tanker eller erfaring om dette emne? Skriv en kommentar…

1/5 - (1 vote)