Der bliver ind imellem talt meget i medierne om, at danske kvinder venter for længe med at blive gravide.
Der er oven i købet flere fødselslæger, der har kaldt barnløshed en dansk folkesygdom.
Derfor er der nu taget initiativ til at sikre, at unge får nok at vide om graviditet og frugtbarhed i skolernes seksualundervisning.
Men hvordan forholder det sig egentlig? Er der noget om snakken?
Hvornår er det bedst at blive gravid?
Teenageårene, 20’erne, 30’erne – hvornår er det bedst at blive gravid?
Rent biologisk begynder kvindens frugtbarhed at falde fra det øjeblik, hun får sin første menstruation.
Så biologisk set er dine mest frugtbare år dine teenageår, og derfra går det (langsomt) ned ad bakke. Du er mere frugtbar i 20’erne end i 30’erne osv.
En klinikchef på Rigshospitalet siger, at en 20-årig kvinde har 33% chance for at blive gravid for hver cyklus. Den sandsynlighed falder det det halve på ti år, og som 37-årig har hun en chance på 8% per cyklus.
Men lad os se på den egentlige research, der er tilgængelig. Den er ret gammel (fra 1800-tallet), men metoderne har ikke ændret sig.
Statistisk set var chancerne for at få børn mere eller mindre de samme, indtil kvinden nåede 35. Det er det tal, nogle læger holder af at stikke ud – nærmest som om at løbet var kørt efter 35.
Men selv de gamle resultater viser noget andet. Kvinder mellem 35 og 39 var 90% så frugtbare som de yngre, kvinder mellem 40 og 44 var 62% så frugtbare, og for kvinder mellem 45 og 49 var tallet 14%.
En nutidig, fransk undersøgelse studerede 2.000 kvinder, der ville insemineres med donorsperm.
Efter 12 måneder (12x cyklus) var 75% af kvinderne under 30 gravide imod 62% af kvinder op til 35 og 54% af kvinderne over 35.
I den ældste gruppe viste der sig at være lige gode chancer for en kvinde på 36 og en over 40. Og mere end halvdelen af kvinderne over 40 blev gravide!
Da dette var en gruppe kvinder i en kontrolleret/optimeret proces, kan vi måske udlede, at det sommetider handler lige så meget om andre faktorer.
Manden sædkvalitet kan også forringes, eller vi har måske ikke sex lige så meget, som vi havde som unge.
Men at sige, at løbet er kørt ved 35, det er altså ikke rigtigt.
Hvad bestemmer hvornår det er bedste at blive gravid ?
Der er mange forhold, der spiller ind, når overvejelserne går på graviditet.
Det kan godt være, vi fra naturens hånd egentlig er skabt til at få børn, mens vi er unge, men vi vil jo også gerne have en uddannelse, oplevelser, osv.
Det er en kendsgerning, at den gennemsnitlige alder for førstegangsfødende er steget gennem årene. Men det gør den til gengæld ikke længere – den ligger ret stabilt på knap 29.
Vi er både sundere og lever længere nu, end vi gjorde i gamle dage, og der er så mange muligheder for at få hjælp, at en moden kvinde ikke behøver at give op.
Selvfølgelig er det en god ide ikke at vente for længe – det kan også være hårdt for kroppen – men når det tages i betragtning, hvordan hele vores liv ændrer sig med et barn, er svaret:
Det er bedst at blive gravid, når du er klar.