Infertilitet

InfertilitetInfertilitet, ufrivillig barnløshed, opleves af op mod 20% af befolkningen, enten i perioder eller vedvarende.

1 ud af 7 par søger rådgivning og/eller behandling for infertilitet, hvilket er flere end nogensinde før. Men behandlingsresultaterne bliver også bedre og bedre.

Så det er ikke et usædvanligt problem. Men hvad skyldes det, og hvad kan vi gøre ved det?

Læs mere om det her.

 

Hvilke årsager kan der være til infertilitet?

Det er ingen hemmelighed, at kvindens fertilitet aftager med alderen. Jo ældre vi bliver, jo mere nedsættes vores evne til at få børn uden lidt hjælp.

Og når førstegangsfødende så samtidig bliver ældre og ældre – 29 år i 2011 imod 24 år i 1970 – er det klart, at det kan være en årsag. Men der findes også andre.

Årsagen til infertilitet kan nemlig både ligge hos manden og kvinden. Dårlig sædkvalitet er synderen i 30-40% af tilfældene, og der kan være mange grunde til det. Manden kan have en sygdom, eller der kan være genetiske årsager til det. Mærkeligt nok er det sjældent mandens alder, der spiller ind – i modsætning til kvindens.

Hvad så med kvinden? Jo, ægløsningsforstyrrelser er ofte en faktor, og det kan skyldes under- eller overvægt, overtræning eller stofskiftesygdomme.

Derudover skyldes kvinders infertilitet i omkring 1/5 af tilfældene ødelagte æggeledere (tubafaktor), f.eks. pga. tidligere underlivsinfektioner.

Husk på, at infertilitet kan være forbigående. Cirka halvdelen af de par, der søger om hjælp, bliver gravide på egen hånd, uden nogen form for behandling.

Skulle I derimod have brug for behandling, findes der takket være moderne lægevidenskab masser af muligheder.

 

Hvad kan der gøres ved infertilitet?

Der findes rigtigt gode behandlingstilbud til par, der døjer med infertilitet. Hvilken behandling, der tilbydes, afhænger af den konkrete situation.

Hvis I uden held har prøvet i 1-2 år at blive gravide, kan I henvende jer til jeres egen læge, der så kan henvise jer til behandling på en af de offentlige fertilitetsklinikker.

Hvis jeres infertilitet skyldes nedsat sædkvalitet, kan I få IUI-H (insemination med mandens oprensede sæd). Det er faktisk den hyppigste fertilitetsbehandling i Danmark.

Der er også mulighed for IUI-D (donorinsemination), hvis mandens sædkvalitet er for ringe, eller hvis han er bærer af en alvorlig arvelig eller smitsom sygdom.

Kvinder med ægløsningsforstyrrelser kan ofte hjælpes med østrogen- og andre hormonbehandlinger.  Hvis kvinden er overvægtig, rådgives hun om vægttab og livsstil.

In-vitro fertilisering (IVF) kaldes også reagensglasmetoden, hvor kvindens æg fjernes og befrugtes uden for livmoderen, dyrkes og derefter indsættes igen.

Der overføres ofte mere end et befrugtet æg til kvinden, hvorfor denne metode tit giver tvillinge- eller trillingefødsler.

Så også selv om I skulle have problemer med infertilitet, er der masser af grunde til at se positivt på tingene. I er ikke alene, og hjælpen står klar.

I de fleste tilfælde retter det sig over tid, og hvis ikke, findes der masser af behandlingsmuligheder. Så tal med jeres læge, hvis I har svært ved at blive gravide.

Rate this post