Hvordan kommer jeg i gang med at amme

i gang med at ammeDu er i tredje trimester, og den tid, hvor du kan byde den lille ny velkommen i familien, nærmer sig.

Du har tænkt over det, og du vil gerne amme barnet, hvis du kan.

Men er der noget, du skal forberede?

Noget, du skal tænke over, både inden og efter barnet er født?

Vi ser på, hvordan du kommer i gang med at amme her.

 

Skal jeg gøre noget inden fødslen, for at komme i gang med at amme?

Kvindens brystvorter er skabt til at amme, så normalt er der ingen grund til at gøre noget som helst.

Før i tiden var der nogle, der mente, at kvinden skulle gøre brystvorterne mere hårdføre vha. troldhassel, alkohol eller andre midler.

Men det tørrer bare brystvorterne ud, og så kommer de hurtigere til at revne, når amningen går i gang.

Du skal heller ikke hverken børste, massere eller pumpe brysterne – faktisk kan det fremprovokere veer.

Hvis du har indadvendte brystvorter og er i tvivl, om det bliver et problem i relation til amning, kan du bede din læge.

I de fleste tilfælde giver det ingen problemer – du kan sagtens amme alligevel.

Nogle læger anbefaler brug af såkaldte brystskaller, der forsigtigt trækker brystvorten udad, men hvis det ikke er strengt nødvendigt, frarådes det, da det kan give unødvendigt fokus på og stress over amningen, så det bliver en dårlig oplevelse.

I stedet kan du fysisk vende brystvorten inden amning, så dit barn kan få fat. Vent gerne lidt efter vending, så brystvorten bliver blød igen. Ellers kan det gøre ondt, når din baby tager fat.

Og hvis dit barn stadig ikke kan få fat, er der altså hjælp at hente i form af brystskaller, syringe-teknik (der suger vorten ud) eller brystpumpe.

 

Hvordan kommer jeg i gang med at amme efter fødslen?

Det bedste, du kan gøre, er at lægge barnet til umiddelbart efter fødslen. Babyer viser megen interesse for at sutte i de to første timer efter fødslen.

Lad være med at blive ked af det, hvis det ikke lykkes i første omgang. Det kan godt tage lidt tid at få mælken til at løbe til første gang. Giv det tid.

Sørg for, at du er i nærheden af dit barn hele tiden i starten, så du er ”ved hånden”, og lad være med at bruge sut eller flaske, indtil I er kommet ind i en rutine med amningen.

Helt nyfødte børn sover mere, end de spiser, men prøv alligevel at sigte mod 8-10 fodringer dagligt, også selv om dit barn ikke virker sulten. Det stimulerer også din mælkeproduktion.

Og selv om babyen sover, så væk ham eller hende alligevel, når det er tid til mad. Det er vigtigt at holde gang i både rutine og mælkeproduktion.

Endelig – slap af og nyd det, også selv om det ikke helt skrider frem, som du havde forestillet dig det.

En stresset mor producerer ikke meget mælk, så lyt til lidt god musik, luk øjnene et øjeblik og nyd nærheden med dit barn.

Rate this post