Skal jeg amme?

Skal jeg amme?Der er masser af spørgsmål, du kan stille dig selv, når du er gravid.

Hvordan vil jeg føde? Vil jeg have en epiduralblokade? Vil jeg føde hjemme? I vand?

Vil jeg kende barnets køn på forhånd? Hvornår vil jeg fortælle venner og bekendte, at jeg er gravid?

Og, forudsat at jeg producerer mælk nok, vi jeg amme, når den tid kommer?

Er det overhovedet et valg, jeg bør tage?

Vi ser på spørgsmålet om amning her.

 

Skal jeg amme – hvad er argumenterne?

Der er en del helbredsmæssige argumenter for at amme – det gør dit barn mere resistent over for visse infektioner, det kan muligvis nedsætte din egen risiko for at få visse sygdomme.

Og der er oven i købet forskning, der tyder på, at dit barns hjernekapacitet, og dermed barnets intelligens, påvirkes i positiv retning,

Men i den vestlige verden er hygiejne og næring så god, at mange af argumenterne ikke er så hårdtslående endda, fordi sygdomsrisikoen i forvejen er meget lav.

Alligevel anbefaler Sundhedsstyrelsen generelt, at du ammer dit barn, hvis du kan, dels også fordi din mælk er ernæringsmæssigt i top for din baby. Styrelsen går faktisk så vidt, at det føres til journal, hvis du fravælger at amme på fødegangen.

Blandt andet derfor er der masser af pres på nye mødre for at amme – dels pga. Sundhedsstyrelsens anbefalinger, og dels simpelthen fordi det anses som ”det rigtige” at gøre.

Og derfor kan det være forbundet med mange følelser at beslutte, om amning er noget for dig.

 

Skal jeg amme – hvorfor skulle jeg overveje at lade være?

Vi er i Danmark velsignet med en god barselslovgivning, der giver nybagte mødre lov til at være væk fra arbejdsmarkedet i op til 46 uger efter fødslen med fuld dagpengeret.

Men der kan være andre grunde til, at du er nødt til at komme tilbage på arbejdsmarkedet hurtigere – og dermed er nødt til at opgive din amning.

Du kan også f.eks. have fysisk svært ved at amme – det kan gøre ondt, og nogle kvinder er nødt til at holde op af den grund. Eller du kan have f.eks. en fødselsdepression, der gør det psykisk umuligt for dig, eller du kan være på medicin, der udelukker amning.

Men derudover er der faktisk også andre – mere positive – mulige argumenter for at fravælge amning.

Dels kan du og din partner deles om at give barnet mad, og det kan betyde meget for jer begge. Og I ved til enhver tid præcist, hvor meget mad barnet har fået – det gør du ikke, hvis du ammer.

Det gør også dit liv nemmere, at du ikke skal hænge i en klokkestreng men kan forberede flasker til dit barn. Og et flaskebarn skal mades sjældnere, hvilket øger jeres chancer for en god nattesøvn.

Og hvis du passer på at følge dit barns udvikling med modermælkserstatningen, så barnet til enhver tid får den næring, der skal til, er der altså ikke så skarpe argumenter for amning, at du ikke kan tillade dig at overveje et nej tak.

Det er en personlig beslutning, som du har ret til at træffe baseret på dine egne følelser og behov.

Hvis noget ikke føles rigtigt, eller det gør dit liv så svært, at du næsten ikke kan overskue det – så husk på, hvad alle eksperterne ER enige om: En glad mor er en bedre mor.

Og hvem vil ikke gerne være en bedre mor?

5/5 - (1 vote)