Igangsættelse af fødsel

Igangsættelse af fødsel280 dage, 40 uger eller 9 måneder – så længe varer en graviditet normalt.

Men nogle gange går fødslen ikke i gang på det forventede tidspunkt, og så må den sættes i gang med andre midler.

Men hvornår gøres det, og af hvilke årsager? Hvad præcis bliver der gjort? Og hvilken effekt har det på mig og min baby, at fødslen sættes i gang?

Det ser vi på her.

 

Hvornår og hvorfor sker igangsættelse af fødsel?

Lige så vel, som der kan være risici ved at føde for tidligt, er det heller ikke optimalt at gå over tid for længe.

Ud over det ubehag og stress, du måtte føle ved at vente endnu længere på din lille øjesten, ved vi også, at moderkagens funktion aftager efter terminen.

Så igangsættelse af fødsel er altså noget, man gør for at sikre, at barnet stadigt tilføres ilt og næring nok igennem hele forløbet.

De seneste undersøgelser tyder på, at dit fødselsforløb og din baby har det bedre, hvis du føder senest 2 uger efter terminen.

Derfor er det mest brugt at sætte fødslen i gang et par dage inden uge 42 starter. Det giver medikamenterne tid til at gøre deres job inden ”fristen”.

Hvis du går over fristen, bliver du tilbudt ekstra undersøgelser hos din jordemoder.

 

Hvad sker der ved igangsættelse af fødsel?

En af de ting, din jordemoder undersøger, hvis du går over tid, er om det er muligt at lave en hindeløsning. Helt basalt løsner jordemoderen den del af fosterhinden, der sidder fast på indersiden af din livmoder. Dette kan fremprovokere igangsættelse af fødsel.

Hvis ikke en hindeløsning virker, vil dit fødested typisk starte med at give dig en stikpille med et hormon, der hedder prostaglandin.

Dette hormon kan sætte din livmoder i gang med at arbejde. Det er nogle gange nødvendigt med flere stikpiller over et par dage.

Så snart du har åbnet dig 2-4 cm, kan der prikkes hul på fosterhinden, så vandet går. Det giver ofte veer, og fødslen går i gang.

Hvis veerne ikke dukker op, får du et drop med et andet hormon, syntocinin. Det er vefremkaldende, og mængden reguleres, til du har gode veer.

Hvis du har født ved kejsersnit før, får du et ballonkateter sat op i stedet for hormonmedicin. Det presser på livmodermunden, så du åbner dig.

 

Hvilken effekt har igangsættelse af fødsel på mig og min baby?

Det er klart, at det kan lyde voldsomt, hvis en fødsel skal sættes i gang. Det bedste er trods alt, at naturen får lov at gå sin gang.

Men der er altså ikke grund til at være bekymret.

Hormonmedicinen doseres med fokus på at gøre fødslen så ”normal” som mulig, med vepauser, så I begge kan komme jer og trække vejret ind imellem.

Men selvfølgelig er det bedst, hvis det hele kan klares med en hindeløsning, så du helt kan undgå medicin.

Igangsættelse af fødsel sker kun for at hjælpe dig og din baby, så du får et sundt og rask barn, uden at det går ud over dit helbred.

Og det er jo det bedste for alle.

Rate this post