Kort tid ml. graviditeter øger risikoen for at føde tidligt

Kort tid ml. graviditeter øger risikoen for at føde tidligtEn ny undersøgelse fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet viser, at den forhøjede risiko for at føde for tidligt ved kort interval imellem graviditeter kan skyldes, at livmoderhalsen ikke har nået at genvinde sin styrke siden sidste graviditet.

Livmoderhalsen har en vigtig rolle under en graviditet. Man kan sige, at den virker som en slags prop, der er med til at sikre, at barnet bliver i livmoderen, til det er klar til at blive født. Livmoderhalsen får primært sin styrke fra indholdet af bindevæv.

I takt med at fosteret vokser, og der bliver mere fostervand, øges trykket ned mod livmoderhalsen. Samtidig falder livmoderhalsens indhold af bindevæv mod slutningen af en graviditet, hvilket er en forudsætning for at kvinden kan føde normalt. 

I undersøgelsen deltog 15 kvinder, der alle fik taget små vævsprøver fra livmoderhalsen 3, 6, 9, 12 og 15 måneder efter, de havde født. Indholdet af bindevæv var gradvis stigende frem til 12 måneder efter fødslen. Ved graviditet indenfor et år efter en fødsel vil indholdet af bindevæv i livmoderhalsen således være mindre, hvilket betyder nedsat styrke, og at kvinden er dermed har øget risiko for at føde for tidligt.

Se Aarhus Universitetshospitals hjemmeside.

Hvad mener du? Vidste du at for kort tid mellem to graviditeter kan give øget risiko for at føde for tidligt? Skriv en kommentar…

Rate this post