Livmoder

livmoder graviditet.dkLivmoderen er et af de mest centrale organer i en kvindes krop. Og som navnet antyder, er det der, nyt liv dannes.

De fleste pattedyr af hunkøn har en livmoder.

Men hvordan ser livmoderen ud, hvor stor er den, og hvordan fungerer den?

Og hvordan i alverden klarer den at strække sig så meget, at den kan rumme en stor baby?

Vi kigger på livmoderen her.

Hvordan fungerer en livmoder?

Livmoderen sidder inden i bækkenet, bagved blæren. Den er pæreformet og måler normalt omkring 7,5 cm i længden og 4,5 cm i bredden.

Livmoderen består af kroppen og livmoderhalsen, som går ned i skeden.

Den inderste livmodervæg hedder endometrium. Det er den, der danner en slimhinde hver måned for at gøre klar til et befrugtet æg. Hvis ikke den modtager et æg, afstødes den med menstruationen.

Livmoderen forsynes med blod fra flere store blodårer, og faktisk er den ansvarlig for din seksuelle respons ved at sende blod til bækkenet og de eksterne kønsorganer.

Så man kan sige, at din livmoder både prøver at gøre dig gravid og så sørger for, at din barn næres og vokser, når du er blevet gravid.

Når du bliver gravid, er det i livmodervæggen, at det befrugtede æg sætter sig fast. Livmoderen danner moderkagen og nærer og udvikler babyen til fødslen.

Hvor stor er en livmoder?

Livmoderen er som sagt normalt omkring 7,5 x 4,5 cm stor og vejer ca. 60 gram. Det er jo ikke meget, når der skal være plads til en baby.

Så lige så snart du bliver gravid, begynder din livmoder at udvide sig.

Når du er omkring 20 uger henne, når din livmoder helt op til din navle, og dens yderste kant når de nederste ribben ved omkring de 36 uger.

Rent faktisk udvider din livmoder sig til 500 gange normal størrelse under din graviditet!

Det er den i stand til, bl.a. fordi er fastgjort til bækkenet med nogle stærke ledbånd, der strækker sig, efterhånden som den vokser.

Når du har født, trækker livmoderen sig sammen igen til den samme størrelse og vægt, som den havde inden graviditeten.

Hvad er en bagoverbøjet livmoder ?

Hver femte kvindes livmoder er bagoverbøjet, hvilket betyder, at den i stedet for at sidde over/bagved blæren vender bagud mod bagdelen.

Det er i oftest medfødt, men det kan også ske efter f.eks. fødsler.

Oftest giver en bagoverbøjet livmoder ingen gener, men nogle får smerter over korsbenet eller i bækkenet, og nogle lider af menstruationsbesvær.

Men hvad med din fertilitet?

Selv om mange tror, at de får svært ved at blive gravide, hvis de har en bagoverbøjet livmoder, er der ingen grund til at være bekymret.

Medmindre livmoderens bagoverbøjning skyldes en bagvedliggende sygdomstilstand, er der ingen som helst tegn på, at din fertilitet påvirkes.

Så medmindre du har gener, så er der ingen grund til at gøre noget ved det.

Du kan opleve at der måske går et par dage ekstra, inden du mærker liv første gang. Men det skal nok komme.

4/5 - (1 vote)