Menstruationscyklus

MenstruationscyklusMange ved mere eller mindre, hvad menstruation er, og hvad det betyder for os hver især. Men hvad er en menstruationscyklus?

Hvad sker det helt præcist, når vi menstruerer?

Hvordan er det lige med antallet af dage?

Ikke mindst – hvad kan vi bruge den information til, når vi prøver at blive gravide?

Det kigger vi på her.

 

Hvad er en menstruationscyklus?

Din menstruationscyklus er den serie af forandringer i din krop, der sker for at forberede kroppen på en graviditet.

En gang om måneden udvikler livmoderen en ny slimhinde med henblik på at tage imod et befrugtet æg. Hvis der ikke er noget befrugtet æg, afstøder livmoderen slimhinden.

Det er det, vi kender som menstruation. Menstruation består af den afstødte slimhinde og lidt blod fra livmodervæggen.

Din menstruationscyklus er perioden fra den første blødningsdag til den første dag af den efterfølgende menstruation. Din menstruationscyklus styres af dine hormoner. Der sendes hormonelle signaler frem og tilbage mellem din hjerne og dine æggestokke for at forberede æggestokke og livmoder til en eventuel graviditet.

En menstruationscyklus er typisk på 28 dage, men den kan også være både kortere og længere. Det kommer an på kroppens hormonbalance og din alder.

Overblik over en menstruationscyklus

Dag 1 i din menstruationscyklus starter med, at du begynder at bløde. Det er som sagt din livmoders slimhinde, der bliver udstødt, fordi den ikke har modtaget et befrugtet æg.

Blødningen varer som regel 3-5 dage men kan vare op til en uge. I den periode begynder din krop at danne follikler, sække, med nye æg i dine æggestokke.

Mellem Dag 7 og Dag 14 vil en af folliklerne modnes, og din livmoderslimhinde begynder at vokse og forberede sig på et æg.

Omkring Dag 14 sker ægløsningen – et æg udløses fra folliklen.

Det taget ægget et par dage at bevæge sig ned igennem æggelederen til livmoderen.

Hvis ægget befrugtes med sperm undervejs, sætter det sig fast i livmodervæggen og begynder at udvikle sig til et foster.

Hvis ikke ægget befrugtes, falder dine hormonniveauer igen, og ægget nedbrydes og udstødes med din menstruation omkring Dag 28.

Hvad betyder min menstruationscyklus, hvis jeg vil være gravid?

Hvis du vil være gravid, og din menstruationscyklus er omkring de 28 dage, skal du altså tælle dig frem til dag 14 fra starten af din sidste menstruation og sørge for at have ubeskyttet sex i dagene op til din ægløsning, samt selvfølgelig under.

Du kan kombinere tælleriet med et termometer. Din temperatur stiger nemlig med en halv grad under ægløsning. Sørg for at tage temperaturen på samme tid hver dag, så den er sammenlignelig.

Nogle kvinder kan mærke det, når de får ægløsning, men det er bestemt ikke alle.

Så hvis du vil have de bedste chancer for at blive gravid, er det en god ide at dyrke sex mindst et par ekstra dage i hver retning fra midten af din cyklus.

3.6/5 - (8 votes)