Mænd over 35 – det biologiske ur tikker

Fertilitet hos mænd over 35Det biologiske ur tikker – og det er ikke alene hos kvinderne, som man ellers altid har troet.

Nye undersøgelser viser, at mænd også skal være opmærksomme på, at deres sæd ikke har samme kraft og effektivitet, som da de var yngre.

 

Det biologiske ur tikker – også hos mænd

Vi har altid fået at vide, at kvinder rent biologisk set havde sværere ved at få børn, når de passerede 35 års alderen. Med 40 var det svært og efter 45 var det nærmest umuligt at blive gravid.

Mænd derimod kan få børn hele livet – det er i hvert fald det, der altid har været talemåden.

Tænk bare på Charlie Chaplin, der fik 10 børn. Det sidste blev født, da han var 73. George Clooney er lige blevet far for første gang, til tvillinger, i en alder af 56 år.

Michael Douglas blev far da han var 59, da han og Cathrine Zeta-Jones fik deres 2. barn. Det sker, og det sker ofte, at velvoksne mænd bliver fædre, og ikke kun i Hollywood.

Men nu viser ny forskning altså, at der kan stilles spørgsmålstegn, ved om det nu også er så lige til for mænd, at få børn i hvilken som helst alder, som vi ellers har fået at vide.

Ny forskning om mænds fertilitet

Læger og forskere hos Beth Israel Deaconess Medical Center og Harvard Medical School i Bosten har foretaget en tilbundsgående undersøgelse med observationer fra 2000 til 2014.  Undersøgelsen er foretaget af par, der har modtaget fertilitetsbehandling.

Forskningen viser, at hos kvinder over 40, har det ingen betydning om manden har samme alder som hende, i forhold til sandsynligheden for at blive gravid.

For yngre kvinder under 30, har det derimod en særdeles stor betydning.

Er hendes partner mellem 30 og 35 år har de en 75% chance for at få et barn, mens chancen falder til 46% hvis manden er over 40.

Det er et ret voldsomt fald, og betyder, at mænd ikke længere blot kan læne sig tilbage med tanken om, at han kan starte en familie når som helst i livet. Forskningen viser, at jo længere han venter, jo sværere kan det vise sig at være.

Undersøgelsen viser også, at det kan betale sig for kvinder i 40’erne, der gerne vil have et barn, at finde sig en væsentligt yngre mand at få det med.

Hvis en kvinde på 40 har en partner på mellem 30-35 år, har hun 54% chance for at få et barn, mens det tal stiger op til 70%, hvis hendes partner er under 30.

Denne viden er ret så banebrydende og viser, at både mænd og kvinder skal overveje hvornår de ønsker at få børn i livet, og med hvilken partner.

Det er ikke kun mænds alder, der tages op til overvejelse. Med vores generelle bedre livsstil og sundhed bliver flere og flere kvinder gravide sent i livet.

At tilbud som fertilitetsbehandling findes og blandt andet i Danmark gives helt gratis i op til 46 års alderen, betyder selvfølgelig også, at statistikkerne ændrer sig og at det bliver mere og mere almindeligt for kvinder at få børn senere i livet.

Læs også vores artikel Kvinder og graviditet over 45.

Årsagerne til mænds fald i fertilitet er ukendte

Årsagen til faldet i fertilitet hos mænd over 35 er ikke fastslået endnu. Hos kvinder ved man, at fertiliteten falder i takt med, at kvinder i løbet af livet mister æg, når hun menstruerer.

Kvinder er født med et antal æg, og får ikke flere. Så på et eller andet tidspunkt, har hun altså ikke flere æg. Hos mænd er der en kontinuerlig sædproduktion og selvom et fald i sædkvaliteten helt tydeligt er aldersbetinget, så er det ifølge forskningen ikke hele historien.

Du kan læse mere om den nye undersøgelse og forskningsresultaterne hos ScienceDaily her.

 

Gæsteindlæg af Rikke Korshøj Theill, forfatter til Bogen om Kejsersnit.

5/5 - (2 votes)