MFR-vaccination til fireårige

MFR-vaccination til fireårigeI fremtiden slipper de 12-årige for at skulle vaccineres mod mæslinger, fåresyge og røde hunde. I stedet skal de vaccineres når de er fire år.

Fra den 1. april 2008 flyttes den anden MFR-vaccination frem til fire års børneundersøgelsen. Den første MFR-vaccination gives, når barnet er 15 mdr.

Med dette tiltag forventer Sundhedsstyrelsen, at flere børn vil blive vaccineret de anbefalede to gange. Som det er nu bliver 96 pct. af de 15 mdr. gamle børn vaccineret, mens kun 88 pct. af de 12-årige bliver det. Målet er, at 95 pct. af en årgang bliver vaccineret to gange.

MFR-vaccinationen blev indført i børnevaccinationsprogrammet tilbage i 1987. Dengang valgte man at give den anden vaccination i 12 års-alderen, fordi man ville være sikre på at piger var beskyttede mod røde hunde, når de blev voksne. Røde hunde kan nemlig give fosterskader hos gravide.

Siden har man opdaget at immuniteten er varig, og at der derfor ikke er nogen grund til at vente til barnet er 12 med den anden vaccination.

Faren ved at vente for længe kan være, at børnene når at blive smittet med en af de tre sygdomme i de mellemliggende 10 år, inden de vaccineres anden gang. Mens man ved at vaccinere begge gange, før børnene starter i skolen, opnår at børnenes immunitet bliver bedre, og dermed øges den generelle beskyttelse i befolkningen«.

Børn der allerede er fyldt fire år, skal stadig vaccineres i 12 års-alderen.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Rate this post