Nakkefoldsscanning – Alt du bør vide

Veer - Alt du skal vide!Under din graviditet bliver du tilbudt to ultralydsscanninger. Formålet med dem er at undersøge dit ufødte barn for eventuelle kromosomfejl eller misdannelser. Vi ser på nakkefoldsscanning her.

Den første scanning foretages som regel mellem uge 9 og 13.

Det er den, der kaldes ”nakkefoldsscanning”.

Men hvorfor hedder den det, og hvad er det, lægen tjekker?

 

Hvad er en nakkefoldsscanning?

Ved hjælp af ultralyd kan lægen se ind i din mave og tjekke dit ufødte barn.

Du bliver typisk scannet gennem maven, men ofte kan det være nødvendigt at scanne gennem skeden også.

Scanningen er fuldstændigt smertefri, og du vil kunne se, hvad lægen ser, på en skærm. Ved scanningen får du oplyst din termin, og om der er mere end et barn.

Derudover – og måske allervigtigst – tjekkes barnet for visse kromosomsygdomme, herunder særligt Downs Syndrom.

Downs Syndrom skyldes en kromosomfejl hos barnet og giver sig udtryk i bl.a. mental retardering og fysiske skavanker som f.eks. nedsat syn.

Et symptom på Downs, som man kan se allerede tidligt i graviditeten, er tykkelsen på barnets nakkefold. En tyk nakkefold kan nemlig være tegn på Downs Syndrom.

Hvis nakkefoldens tykkelse angiver en risiko for kromosomfejl på mere end 0,25%, vil du typisk blive tilbudt yderligere tests.

Hvor tyk nakkefolden må være, afhænger af din alder. Hvis du er 30, vil en nakkefold på 2,5 mm være over grænsen, mens den kun skal være 2,0 mm for at give øget risiko, hvis du er 40.

Hvad sker der, hvis min nakkefoldsscanning tyder på kromosomfejl?

Hvis din nakkefoldsscanning viser, at der er 0,25% eller højere risiko for kromosomfejl, vil du blive tilbudt yderligere tests.

Dels vil lægerne tage en blodprøve på dig (hvis de ikke automatisk har gjort det allerede) og foretage en såkaldt doubletest.

Doubletesten tjekker niveauerne af to stoffer og kan hjælpe til at verificere eller afkræfte en risikovurdering.

Husk på, at også selv om du eventuelt bliver givet et højt risikotal efter din nakkefoldsscanning, er der netop tale om det – en risiko.

Selv blandt graviditeter med et højt risikotal baseret på nakkefoldsscanningen føder kun én ud af 200 et barn med Downs eller anden kromosomsygdom.

Så selv om du har fået besked om, at din scanning tyder på en øget risiko, er der altså ikke grund til at være for ked af det.

Hvis du vil være helt sikker, så få taget en fostervandsprøve, som du typisk vil få tilbud om, hvis dit risikotal er højt.

Ved en fostervandprøve eller moderkagebiopsi kan I sikre jer, at barnet har normale kromosomer.

Når denne prøve ikke bare foretages automatisk, er det fordi der er en lille øget risiko for spontan abort.

Mange vælger alligevel at få den foretaget for at være helt sikre.

Men som sagt, et højt risikotal betyder ikke nødvendigvis, at dit barn er andet end 100% sundt og normalt.

3.6/5 - (9 votes)