PCOS komplikationer

PCOSPCOS komplikationer, som står for polycystisk ovarie syndrom, er kort fortalt nedsat æggestokfunktion, hvilket er den hyppigste årsag til kvinders infertilitet.

Men selv hvis det lykkes dig at blive gravid, selvom du har PCOS, så er der andre komplikationer, som kan komme fra denne hormonelle ubalance.

Der er disse komplikationer, som denne artikel vil beskæftige sig med.

Tidlige spontane aborter

PCO-ovariePCOS øger sandsynligheden for spontane aborter.

I gennemsnit ender ca. hver 5. graviditet i en spontan abort, men hvis du har PCOS, og det ikke bliver behandlet, stiger denne risiko til mellem 30 og 50%.

Behandling med metformin, som også anvendes til behandling af Diabetes 2, medfører en signifikant nedsættelse af risikoen for spontan abort.

Graviditetsbetinget sukkersyge

Sukkersyge under graviditeten medfører, at dit ufødte barn får ekstra meget sukker tilført via navlestrengen. Her vil sukkeret blive omdannet til fedt, og sukkersyge under graviditeten vil således ofte medføre overvægtige nyfødte.

Overvægtige børn er sværere at føde, hvilket medfører øget risiko for, at det bliver nødvendigt med kejsersnit eller brug af eks. sugekop ved fødslen.

Efter fødslen vil sukkertilførslen blive stoppet, når navlestrengen klippes, hvilket medfører, at blodsukkeret hos dit barn falder. Dette kan i nogle tilfælde medføre kramper hos dit barn.

Også her kan behandling med metformin hjælpe. Metforminbehandling reducerer risikoen for at udvikle graviditetsbetinget sukkersyge med en faktor 10.

Svangerskabsforgiftning

Svangerskabsforgiftning er en tilstand, hvor den gravide har forhøjet blodtryk og udskiller æggehvidestoffer (proteiner) i urinen. Sandsynligheden for svangerskabsforgiftning stiger, hvis du har PCOS.

Desværre er der ingen beviser for, at behandling med metformin har nogen positiv effekt på svangerskabsforgiftning.

Dermed er svangerskabsforgiftning en potentielt alvorlig negativ konsekvens ved PCOS.

Utilstrækkelig funktion af moderkagen

Utilstrækkelig funktion af moderkagen er en hyppigt forekommende komplikation ved PCOS. Det kan medføre væksthæmning af fosteret og endda for tidlig fødsel. Det mistænkes, at årsagen til dette er en øget mænge meget små blodpropper i moderkagen, som nedsætter funktionaliteten.

Når niveauet af insulin øges i blodet, øges niveauet af PAI-1 (Plasminogen Activator Inhibitor type 1) også, hvilket øger blodets evne til at danne små blodpropper.

Metforminbehandling reducerer niveauet af PAI-1 og dermed også risikoen for blodpropper i moderkagen og heraf nedsat moderkagefunktion.

For tidlig fødsel

Endnu en komplikation, som forekommer hyppigere hos gravide med PCOS er for tidlig fødsel, hvilket naturligvis kan være skidt for dit barn.

Gravide, der behandles med metformin, føder ikke tidligere end gravide uden PCOS, hvilket betyder, at metforminbehandling også har en positiv effekt på nedsættelsen af risikoen for, at dit barn bliver født for tidligt.

Hav fornuften med

Selvom der findes noget medicin, som kan afhjælpe mange af de komplikationer, der kommer som følge af PCOS, er det ikke det samme, som at du bare bør tage medicinen og ellers læne dig tilbage og gøre ingenting.

I stedet for at behandle symptomet, som er for højt insulinniveau, kan du arbejde med at holde et stabilt blodsukker via din kost. Kulhydrater bliver omdannet til glukose under fordøjelsen, og glukose øger produktionen af insulin.

Få gerne vejledning af en veluddannet kostvejleder.

2.7/5 - (6 votes)