Sansegynge

sansegynge med babyAnnonce

At være opmærksom på din babys udvikling er spændende for nybagte forældre, og der findes mange metoder til at stimulere barnets sanser. Blandt andet kan du bruge en sansegynge.

Udviklingen af din babys sanser og motorik i løbet af det første år, sker skridt for skridt.

Med en sansegynge giver du både barnet nydelse og ro, på samme tid som det bliver underholdt og får trænet sine sanser.

Gyngen er derfor et værktøj, der giver dig masser af mulighed for at hjælpe dit barns udvikling og også kan give jer masser af hyggelige stunder sammen.

Formålet med sansegyngen

Sansegyngen blev udviklet i 2001 og findes nu i mange forskellige udgaver og fra flere forskellige producenter.
Sansegyngens formål er at styrke barnets balance- og koordinationsevne, og det sker netop ved at gynge barnet blidt.

Balancesansen styres af fem kamre med væske, der findes i øret. Væsken bevæger sig frem og tilbage alt efter hvordan vores hoved er placeret, og igennem bittesmå hår i øret sendes der signaler til hjernen, der sørger for at væsken balanceres, så vi ikke bliver svimle.

Når barnet bruger sansegyngen, så trænes denne sans og fremmer barnets udvikling af balancesansen. Udover at træne balancen giver du også din baby en hyggestund. Hvem husker ikke, hvor dejligt og roligt det er, at blive gynget? Det virker afslappende og dejligt for kroppen.

Sansegyngen har forskellige navne, alt efter hvem der har produceret den. Den findes blandt andet også under navnene motorikgynge og svævegynge.

Hvordan bruges en sansegynge?

Sansegyngen skal hænges op i loftet. Det er klart, at den skal fastgøres på forsvarlig vis. Selve sansegyngen vejer 5 kg og kan bære 200 kg. men det er naturligvis afhængigt af dit loft og ophænget, du bruger.

Gyngen kan både bruges indendørs og udendørs. Du kan også købe tilbehør til den, i form af en let madras, så baby ligger blødt og godt.

Når du første gang skal gynge baby, er det vigtigt, at det ikke går alt for vildt for sig. I første omgang er det nok, bare at anbringe baby i gyngen og så stille og roligt begynde at vugge barnet blidt. Alt efter om baby er helt frisk og vågen og hvor gammel han eller hun er, kan I bevæge gyngen mere og mere.

Hold øje med din babys humør, når I bruger gyngen. Hvis han eller hun bliver meget stille, eller kigger væk, kan det være tegn på, at det er træt og ikke gider mere.

Nogle gange kan det være så afslappende at blive gynget, at dit barn falder i søvn. Det er helt i orden, så længe du holder øje med barnet og sørger for, at underlaget er behageligt nok for baby at sove på.

Sådan kan du hjælpe barnets udvikling

Der er også andre ting, du kan lave sammen med din baby, der udvikler sanserne og giver barnet velvære. Det kan især i forbindelse med urolige børn være en god idé at finde aktiviteter, der beroliger og gør barnet veltilpas.

I det hele taget er tid sammen med din baby, hvor I er tætte, noget alle små børn har brug for.

I kan for eksempel:

  • Gå til babysvømning. Det virker beroligende. Udvikler barnets muskler og følesans.
  • Babymassage. Giver barnet velbehag og ro. Udvikler barnets følesans i kroppen.
  • Mobile, der hænger over sengen. Udvikler synssansen.
  • Legetæppe med mobile. Udvikler synsansen og udfordrer babys motorik.
  • Ligge på maven. Udvikler musklerne i ryg og nakke. Styrker babys evne til at holde hovedet.
  • Legetøj med lyde. Udvikler høresansen.
  • Legetøj med struktur. Det udvikler følesansen og høresansen, hvis det også afgiver lyde, som f.eks. knitren.

Alt efter barnets alder og udviklingstrin kan du finde på nye og udfordrende lege eller aktiviteter, som du kan underholde din baby med.

Er du i tvivl om, hvad din baby er klar til, er det en god idé at tale med din sundhedsplejerske om det. Sundhedsplejerskerne har en enorm viden og praktisk erfaring med, hvad der passer til babys alder og udvikling.

Du kan læse mere om sansegyngen her.

Læs om barnets sanser i vores artikler her:

Barnets følesans

Barnets synssans

5/5 - (1 vote)