Sex efter kejsersnit

Sex efter kejsersnitNår du har født ved kejsersnit, er der nogle særlige ting, du skal tage hensyn til, som ikke normalt er problematikker efter en naturlig fødsel. Læs mere i vores artikel: Sex efter kejsersnit her.

Sex efter kejsersnit – er der fare for infektioner?

Du kan i princippet genoptage sexlivet, når du føler, du er klar til det. Det anbefales at du venter, til du er holdt op med at bløde. Blødning efter en kejsersnitsfødsel kan vare fra ca. 4-8 uger.  Grunden til du bliver anbefalet at vente er, at det mindsker risikoen for infektioner i underlivet.

Din mave og dit ar er ofte rigtig ømt efter kejsersnittet, så det kan være en udfordring at komme i gang med sexlivet igen. For nogle kvinder, er det slet ikke et problem at genoptage sexlivet, og det er vigtigt ikke at betragte det som et problem, men bare at mærke efter, hvornår det føles rigtigt for dig.

Er mit sår helt lukket?

Efter kejsersnit er det helt normalt at der dukker masser af spørgsmål op og også i forhold til sex efter kejsersnit. For hvordan har din krop det, efter operationen:

Såret er lukket 6-8 timer efter din kejsersnitsoperation, og huden er helet efter cirka 14 dage. Livmoderens heling er ligeså hurtig som arrets.

Grunden til at du bløder i 4-8 uger efter operationen er, at fra det sted i livmoderen, hvor moderkagen sad fast, vil der være en blødning ind til såret er lægt. Du bløder mindre end når du har menstruation.

Når du er holdt op med at bløde, kan der komme sårvæske, som er brunligt udflåd, og det kaldes også barselsudflåd. Udflådet kan også vare et par uger.

Venter du med sex til blødningen er stoppet, så er der ingen fare for infektioner.

Hvad hvis det gør ondt i arret?

Når du dyrker sex efter et kejsersnit, kan det gøre ondt i maven, hvis der kommer tryk på arret, eller maven. Det er vigtigt, at du lytter til din krop, og finder en anden løsning, når det gør ondt. Der er masser af stillinger, der ikke kræver tryk på din mave. Find evt. en stilling, hvor du er øverst, så er det meget lettere for dig at styre, hvad der sker, og du kan styre trykket på dit ar og ømheden i maven.

Du og din partner skal måske bruge noget tid på at prøve jer frem, og det er helt naturligt. Når helingsprocessen er godt i gang og dine mavemuskler er blevet trænet lidt af gåture med baby, så fortager den almene smerte efter operationen sig, og så bliver  sex også meget sjovere igen, fordi du kan slappe af og ikke skal tænke på, at det kan gøre ondt.

Hormoner

Det er helt naturligt efter en fødsel, og i dette tilfælde også en operation, at opleve, du ikke har så meget lyst eller ikke gider tænke på sex, men du kan også opleve, at kroppen ikke reager som den plejer. På grund af hormonforandringerne i kroppen kan du opleve tørhed i skeden i månederne efter fødslen, og det kan bevirke, at du ikke føler, du har lyst til sex, eller at det ligefrem gør ondt at dyrke sex.

Glidecreme eller såkaldte fugtighedsmidler, kan afhjælpe tørheden i skeden, og det kan bl.a. købes på apoteket.  Du kan få hjælp på apoteket til at finde det produkt, der passer bedst til dig.

Planlægning eller spontanitet?

For nogle kvinder kan det virke fuldkommen uoverskueligt at skulle tænke på sex efter kejsersnit, eller en vaginal fødsel i det hele taget.

Det at blive mor er en stor begivenhed, og det kræver rigtig meget af dig, at skulle passe dit barn uafbrudt. Du skal være til rådighed for din baby, og pleje baby og amme. For nogle kvinder betyder det, at de giver alt hvad de har af sig selv til deres baby og kan ikke overskue, at skulle give mere af sig selv til en anden – altså deres kæreste.

Det er godt at huske, at sexlysten ofte kommer  tilbage, hvis du kaster dig ud i det, også selvom du egentligt ikke havde lyst, da I begyndte. Sex kan være vigtigt for intimiteten i dit forhold til din partner, og derfor er det vigtigt ikke at glemme den del af forholdet, også selvom du er blevet mor.

Har du svært ved at være spontan, og føle lyst til sex og agere på den, så kan det være en idé at planlægge, hvornår du og din partner skal være sammen.

Du skal selvfølgelig føle, du er klar til at dyrke sex igen, inden du planlægger det, og det betyder ikke, at du nødvendigvis skal planlægge et stort arrangementet med stearinlys og blid musik. Det handler mest af alt om at “komme igang igen”. At få den naturlige glæde ved at dyrke sex tilbage igen. Lysten til at dyrke sex og spontaniteten omkring den, vil med tiden vende tilbage.

3.2/5 - (15 votes)