Sovestillinger under graviditeten

Sovestillinger under graviditetenMåske har du altid sovet på maven, og har opdaget, at det ikke er rart mere.

Under graviditeten, oplever de fleste, at de skal finde nye stillinger de kan sove i, for at få en god nats søvn.

Vi hjælper dig med at finde de bedste sovestillinger under graviditeten her!

Hvilke sovestillinger under graviditeten er bedst?

Det er nærliggende at tro, at når det er ubehageligt at ligge på maven, at så må det være et godt alternativ at sove på ryggen. Men det advarer  nogle eksperter faktisk imod efter det første trimester.

Ligger du på ryggen, har det nemlig betydning for blodtilførslen fra din underkrop til hjertet. Vena cava er den store blodåre, der fører blod tilbage fra dine ben til dit hjerte. Blodet iltes i lungerne og sendes ud til hjernen og kroppen.

Vena cava sender særligt blod til din livmoder og dermed din baby.  Så når først du er blevet større, er det vigtigt ikke at presse vena cava sammen. Og det kan du risikere at gøre, hvis du ligger fladt på ryggen, og livmoderen presser ned på den store blodåre.

Det er dog ikke tilfældet for alle kvinder. Nogle kvinders livmoder bliver aldrig så tung, at den øver noget særligt tryk på vena cava.

Naturen er jo som oftest indrettet sådan, at den passer på os, og kroppen fortæller, hvad der er godt eller ikke godt. Og det betyder, at langt de fleste kvinder oplever, at det ikke længere er behageligt at ligge på ryggen. Det føles ganske ikke enkelt ikke rart.

Det kan føles tungt, eller som om vejrtrækningen bliver svære, eller det gør ondt i muskler og led. Så det er helt naturligt, at man får lyst til at finde en anden stilling.

Det bedste, du kan gøre er at ligge på siden. Og hvis du har mulighed for det, så læg dig på venstre side, så du maksimerer blodgennemførslen i kroppen.

Hvad nu, hvis du skifter sovestillinger under graviditeten?

Men hvad nu, hvis du ruller rundt i søvne og kommer til at ligge på maven eller ryggen?

Det er klart, at du kan komme til at vende dig i løbet af natten, og det skal du ikke være bange for. Hvis du vågner op og opdager, at du ligger f.eks. på ryggen, er det værd at huske på, at det formentlig er derfor, du er vågnet.

Det kan simpelthen være din krop, der fortæller dig, at du måske skal overveje at vende dig. Ubevidst har du måske mærket let ubehag – og derfor vågner du.

Vend dig bare stille og roligt om og læg dig på siden igen. Du skal ikke være bekymret for, at der er sket noget med dig eller barnet af den grund.

Hvordan holder du dig til de bedste sovestillinger under graviditeten?

Du har brug for masser af hvile og god søvn, når du er gravid, så du både har mentalt overskud og så din krop, og dermed babys, får ro til at udvikle sig og vokse, som den skal. Og det betyder, at du skal sørge for at ligge komfortabelt, når du lægger dig til at sove.

Der findes masser af specielle graviditetspuder på markedet – puder, der er specielt egnet til at støtte din mave og gøre det komfortabelt at ligge på siden.

Men ganske almindelige puder kan nu også gøre det, og har du allerede købt en ammepude, så er den helt fantastisk til at give støtte under maven eller imellem dine ben. Find nogle puder frem, der kan formes ligesom en almindelig hovedpude, og prøv dig frem til hvilke pudepositioner, der støtter din krop bedst og giver dig mest ro.

2.9/5 - (9 votes)