Har du hørt om, at du kan forbedre din fertilitet igennem kosten, og dermed i teorien spise dig gravid, men kan du stadig ikke helt tage dig sammen til at læse bøgerne om emnet?
Så er du landet det rigtige sted. Her får du nemlig en kort og praktisk gennemgang af principperne.
Grundlæggende skal du omlægge din kost, så du kommer til at spise en kost, der hjælper din krop til et stabilt blodsukker uden at presse insulinproduktionen unødigt.
10 råd, der hjælper dig til bedre fertilitet:
- Undgå sukker, sukkerprodukter og kunstige sødemidler.
- Spis kun de hurtige kulhydrater til særlige lejligheder
- Spis langsomme kulhydrater dvs grøntsager og fuldkorn.
- Spis sundt protein til måltiderne
- Spis mere sundt fedt til måltiderne
- Spis omega 3 fra fisk/alger
- Spis varieret og undgå tilsætningsstoffer som konserveringsmidler, sødestoffer osv.
- Drik vand
- Vær fysisk aktiv, sov godt og nok, undgå stress.
- Tag gode kvalitets kosttilskud
Nedenfor gennemgår vi hver enkelt af disse 10 råd, så det bliver klart, hvorfor det er en god ide at følge dem.
1. Undgå sukker og sukkerprodukter
Sukker af enhver art øger blodsukkeret. Når blodsukkeret stiger, øges produktionen af insulin for at sende signal til cellerne om at optage sukkeret. Hvis der er store mængder af sukker i dit blod, sendes store mængder af insulin ud i dit blod.
Efter et stykke tid med højt indtag af sukkerstoffer bliver mindre følsomme over for insulinen. Derved forbliver sukkeret i blodet, hvilket stimulerer yderligere produktion af insulin og dermed endnu mindre følsomhed fra cellerne.
Derved er en negativ spiral skabt, og vejen til at blive insulinresistens er lagt. Insulinresistens giver inflammation i kroppen hvilket påvirker hormonerne i kroppen negativt.
Herudover er der ingen næring i rent sukker. Kroppen har slet ikke brug for rent sukker men er fuldt ud i stand til at omdanne andre produkter til det sukker, som kroppen har brug for. Dette er ganske enkelt meget sundere for din krop.
Kunstige sødemidler påvirker insulinproduktionen bare med den søde smag. Derudover er nogle af dem også skadelige for tarmens bakterier.
2. Spis kun de hurtige kulhydrater til særlige lejligheder
De hurtige kulhydrater findes mest af alt i alle de hvide kulhydrat-produkter som hvidt brød, hvid pasta, hvide ris og mel. Samt i juice, saft og sodavand og andre søde drikke.
Disse kulhydrater er meget let optagelige og har derfor en større påvirkning på dit blodsukker end langsomme kulhydrater. Som det blev forklaret under punkt 1, så er du ikke interesseret i, at dit blodsukker stiger for meget.
3. Spis langsomme kulhydrater
Grøntsager og fuldkornsrugbrød går alle ind under langsomme kulhydrater. Disse bidrager med både fiber, vitaminer og mineraler og i mindre grad med kalorier.
Frugt indeholder generelt mere sukker end grøntsager, og derfor er det vigtigt, at du ikke går frugt-amok. Hold dig til at spise ét stykke frugt om dagen og ellers grøntsager for resten af de anbefalede 600g. Vær også opmærksom på at bagte rodfrugter og kartofler også har en stor påvirkning af blodsukkeret.
4. Spis protein
Protein giver dig energi uden at påvirke dit blodsukker, hvilket er rigtig godt. Derudover har kroppen brug for proteiner som byggesten til f.eks. dine hormoner.
Du kan få protein fra alt slags kød, fisk, skaldyr, æg, nødder og bælgfrugter som ærter, bønner og linser. Når du spiser protein til dine måltider påvirker det på en god måde hele måltidets blodsukker-påvirkning.
5. Spis mere sundt fedt
Lige som med protein kan du spise fedt, uden at det påvirker blodsukkeret ret meget. Derudover er der også nogle fedtsyrer, som er essentielle, hvilket betyder, at din krop ikke kan danne dem selv herunder omega 3.
Husk især efter det umættede fedt fra fede fisk/alger, koldpressede planteolier, avokado og nødder.
6. Spis fisk
Fisk indeholder store mængder af omega-3 fedtsyrer, som vi i høj grad har brug for. Især fede fisk som makrel, laks og tun indeholder meget omega-3. Vær dog opmærksom på at nogle fisk, især rovfisk, kan indeholde tungmetaller. Samt at fisk fra opdræt kan betyde belastning af miljøet.
Hvis du ikke er så glad for fisk, eller hvis du synes det er svært at undgå tungmetaller mm, kan du tage et tilskud af en god kvalitets fiskeolie eller algeolie med mere end 250 mg EPA og mere end 250 mg DHA i.
7. Spis varieret
Det er en god ide at spise varieret, da det øger sandsynligheden for, at du får alle de næringsstoffer, som du har brug for. Derudover nedsætter du risikoen for at få for meget at een ting. F.eks. er det ikke en god idé at spise for meget ris, da det indeholder arsen.
Du kan desuden med fordel supplere med en god kvalitets multivitaminpille dagligt.
8. Drik vand
Der er ikke nogen drik, der er så god og vigtig for kroppen som vand. Sørg derfor for at drikke vand i rigelige mængder hver dag. Mindst 1-1½ liter bør du drikke hver dag.
Når du drikker vand undgår du samtidig drikkevarer med sukker og/eller kunstige sødemidler samt andre kunstige tilsætningsstoffer.
9. Vær fysisk aktiv, sov godt og undgå stress
Daglig aktivitet øger musklernes følsomhed over for insulin og modvirker dermed insulinresistens.
Især en lille gåtur efter måltidet har stor effekt. Men vær gerne mere aktiv end det.
Aktiviteten behøver ikke være samlet på et tidspunkt – den må gerne være delt op. Du kan eksempelvis cykle på arbejde, tage trapperne, gå hen og købe ind, selv om poserne er tunge på tilbagevejen osv. Det tæller alt sammen. Hvis du har mulighed for at komme ud i naturen, så prioriter meget gerne det. Naturen giver dig kontakt til sunde bakterier og til ro for nervesystemet.
Sørg for at gå i seng i god tid, så du får mindst 8 timers søvn hver nat. Søvn har utrolig stor påvirkning på dine hormoner.
Stress påvirker dit hormonsystem negativt i høj grad. Hvis det er svært at finde ro for dig, så få gerne hjælp til det. Det kan f.eks. være via yoga, massage, mindfulness, visualiseringer o. lign.
10. Tag gode kvalitets kosttilskud
For at give kroppen de allerbedste betingelser for en god og sund graviditet, er det en god idé at booste den med gode kvalitets kosttilskud.
Vælg en letoptagelig multivitamin vær obs på at den indeholder et bredt udvalg af vitaminer og mineraler med mindst 400 mg folsyre, iod og også gerne cholin. Tag eventuelt ekstra d-vitamin om vinteren.
Tag også tilskud af probiotika – læse mere om det – klik her.
Husk også fiske-eller algeolie, hvis du ikke får tilstrækkeligt via kosten.
Mange kvinder, der har ønsket at blive gravide, men som har haft irregulær ægløsning, har oplevet markante forbedringer inden for bare et par måneder med denne måde at spise og leve på.