Styrketræning før graviditeten

Styrketræning før graviditetenMotion er sundt, det ved vi godt. Men hvilken motion må eller bør jeg dyrke, før jeg bliver gravid, uden at skade mine chancer for at få et sundt barn?

Generelt siges det, at vi alle bør være fysisk aktive mindst 30 minutter hver dag. Det gælder både for raske gravide og ikke-gravide.

Men hvilke former for motion kan jeg dyrke, og hvad kan det betyde for min graviditet?

Det ser vi nærmere på her.

 

Motion og styrketræning før graviditeten – en god ide?

Adskillige undersøgelser tyder på, at det er rigtigt godt, hvis du har dyrket regelmæssig fysisk træning før din graviditet. Din risiko for at få kraftige smerter i ryggen eller bækkenet er stærkt formindsket, hvis du på forhånd er i god form med stærke muskler.

Der er også forholdsmæssigt færre kejsersnit blandt de kvinder, der er fysisk aktive før og under graviditeten, og færre børn, der tages med tang.

Fødslen bliver også alt andet lige gjort nemmere, jo stærkere du er. Med andre ord, jo sundere og stærkere du er, jo bedre bliver din graviditet og fødselsoplevelse.

Men du kan også få for meget af det gode. Hvis du træner så meget eller så hårdt, at det forstyrrer din menstruationscyklus, kan du have svært ved at blive gravid. Det gælder både for kardiovaskulær træning som f.eks. løb, og for vægttræning.

Styrketræning er godt til at styrke dine muskler og gøre dig klar til at være gravid – men det er med det som med så meget andet: Alt med måde.

 

Hvilke former for motion og styrketræning før graviditeten er gode?

Hvis du er løber, kan du sagtens fortsætte med din løbetræning også i perioden, inden du bliver gravid – og i løbet af graviditeten for den slags skyld.

Det samme gælder cykling og svømning, der begge er supergode former for motion, fordi de er mindre hårde ved dine led og knogler. Det er dog en god ide at bede din partner være forsigtig med cykeltræningen, da høj varmeudvikling i skridtet kan nedsætte hans sædproduktion.

Yoga og stræk er selvfølgelig også gode træningsformer, fordi de gør dig mere fleksibel og forbedrer din balanceevne. Men hold igen med den varme Bikram yoga!

Styrketræning med vægte er også en fantastisk form for træning. Du opbygger muskel- og knoglestyrke ved at løfte vægte, og det er vigtigt, når du er gravid. Det eneste, du skal overveje, er hvor meget belastning, du arbejder med. Du kan som sagt komme til at træne så hårdt, at det forstyrrer din evne til at undfange.

Der er så mange gode træningsredskaber på markedet, så hvis du gerne vil styrketræne men helst undgå tunge vægte, så prøv f.eks. træningsbånd. Det er også rigtigt godt at styrketræne med din egen krop som modstand. Lunges og squats gør dig superstærk uden at overbelaste en enkelt muskelgruppe.

Uanset hvad du vælger, handler det om at lytte til din egen krop og gøre det, der får dig til at føle dig godt tilpas. Både før og under graviditeten.

Rate this post