Sundhedsplejerske – få hjælpen med hjem

Sundhedsplejerske - få hjælpen med hjemDet er sket, du har født, og din baby er selvfølgelig det mest perfekte væsen, verden nogensinde har set.

Men hvad nu? Så snart I bliver hjemsendt fra hospitalet (hvis det er der, du har født), er det jeres tur til at være en familie.

Det er nu, du og din partner skal finde ud af, hvordan det i virkeligheden er at have et lille barn, og uundgåeligt melder der sig en masse spørgsmål.

Er det normalt, at hun græder så meget? Hvorfor vil han ikke sutte?

Så er det godt, at I får tilbudt en sundhedsplejerske.

Men hvad præcist er en sundhedsplejerske, og hvad får du ud af at have en sundhedsplejerske?

Det ser vi på her.

 

Hvad er en sundhedsplejerske?

En sundhedsplejerske er uddannet sygeplejerske, der har taget en overbygning, specialiseret i børns helbred og trivsel.

Deres rolle er at fremme sundhed og trivsel og forebygge sygdomme hos børn.

Sundhedsplejersker arbejde både med spædbørn og med skolebørn. For eksempel er en del sundhedsplejersker ansat på skoler.

Sundhedsplejersker er kommunalt ansatte og er dermed et tilbud, du får fra det offentlige. Det er frivilligt, om du vil tage imod tilbuddet.

Det varierer lidt, hvornår I får det første besøg fra jeres sundhedsplejerske, men det er inden for to uger efter fødslen.

Typisk kan du forvente fem besøg, inden barnet fylder et år, og derefter 1-2 yderligere. Men det kommer selvfølgelig an på, om der er komplikationer.

Faktisk kan du også få støtte af en sundhedsplejerske, mens du er gravid, f.eks. hvis du venter et misdannet barn, selv har en kronisk sygdom, eller der er sociale problemer i din familie.

Det sker på jordemoderens henvisning.

 

Hvad kan jeg bruge min sundhedsplejerske til?

Din sundhedsplejerske tilser, måler og vejer din baby og sikrer sig, at alt er i orden.

Hun hjælper dig med de spørgsmål, du kan have om f.eks. amning, sovemønster mv. Hun kan være til stor hjælp, specielt for førstegangsfødende.

Hvis ikke dit barn udvikler sig helt efter normen, f.eks. ikke tager nok på, kan din sundhedsplejerske anbefale, hvad du skal gøre og evt. henvise til lægen om nødvendigt.

Og når barnet er 8-10 måneder, foretager sundhedsplejersken den såkaldte BOEL-test (Blik Orienteret Efter Lyd), hvor hun tester syn, hørelse og kontakt.

Det er også din sundhedsplejerske, der sammensætter din mødregruppe.

Men først og fremmest er din sundhedsplejerske en faguddannet ekspert, som du kan spørge om stort set hvad som helst, der relaterer sig til dit barns helbred og udvikling.

Og det er en stor støtte at have, når du er ny mor.

5/5 - (1 vote)