Udebleven menstruation

udebleven menstruationUdebleven menstruation kan hos nogle bringe sved på panden.

For hvorfor er menstruationen ikke kommet som den plejer.  Det kan give uro og bekymring, hvis du ikke kender årsagen og du ikke ønsker at være gravid.

Vi stiller spørgsmålet og finder svarene til Hvorfor er min menstruation ikke kommet? Læs mere her under.

Årsager til udebleven menstruation

Der kan være mange årsager til at din menstruation er udeblevet og selv om mange frygter en graviditet, er det ikke nødvendigvis det, der er grunden. Ofte ligger grunden i stress og hormonelle forstyrrelser, der giver forbigående forstyrrelser i din cyklus.

Årsager kan blandt andet være:

  1. Graviditet. Har du dyrket ubeskyttet sex eller dyrket sex, hvor du muligvis kan være blevet gravid alligevel, så er det første skridt, at tage en graviditetstest. Testen kan du købe blandt andet på apoteket eller i et supermarked. Læs nøje på pakken, hvordan du tager testen. Er testen negativ og din menstruation stadig udebliver, kan du tage en test mere efter et par dage.
  2. Stress. Stress kan være en stor faktor, i forhold til udebleven menstruation. Går du med store bekymringer eller er overvældet af mange arbejdsopgaver, så kan din krop opleve hormonelle forstyrrelser. Prøv at finde ro til at lave afstressningsøvelser så som vejrtrækningsøvelser og mindfulness eller gå nogle lange ture, hvor du kan finde ro i kroppen.
  3. Overdreven udøvelse af sport. Dyrker du meget sport eller træner du overdrevent i en længere periode, kan det føre til et totalt stop i menustruationen i en periode. Det er noget en del elitesportsudøvere oplever.
  4. Undervægt. Er du meget tynd eller lider du af en spiseforstyrrelse, så kan det påvirke din menstruationscyklus således at din ægløsning udebliver.
  5. Overvægt. Lige som undervægt kan overvægt også have en negativ effekt på, hvordan din krop fungerer og give ubalance, der bevirker at din menstruation stopper.
  6. PCOS. PCOS bevirker, at din krop producerer mere mandligt hormon og kan give en hormonel ubalance, der kan stoppe dine menstruationer helt.
  7. Overgangsalder. Overgangsalderen kommer normalt i mellem 45 og 55 års alderen, men nogle kvinder går i tidlig overgangsalder i slutningen af 30’erne eller begyndelsen af 40’erne. Der vil sandsynligvis være andre symptomer sammen med udebleven menstruation, der kan pege på overgangsalder.

Har du haft en helt normal menstruationscyklus ind til nu, så er der stor sandsynlighed for, at du gennemgår en midlertidig ubalance. For langt de flestes vedkommende, kommer menstruation igen i løbet af få uger.

Nogle kvinder bliver bange for, at de er gravide og den stressfaktor kan i sig selv få menstruationen til at udeblive. Så snart det konstateres ved en graviditetstest, at den er negativ, slapper kvinden af, og menstruationen kommer i løbet af få dage.

Prøv om du kan undgå at bekymre dig. Det kan forværre stress. Har du konstateret, at du ikke er gravid, så brug tid på at slappe godt af. Er du gravid, så tag en snak med din egen læge om, hvad der skal ske efterfølgende.

Udebliver din menstruation igennem flere måneder skal du tale med din egen læge, så du kan få hjælp til at få gang i din cyklus igen.

Du kan læse meget mere ovenstående emner her på Graviditet.dk

Læs mere om stress og udebleven menstruation her.

Læs om PCOS her.

Læs om graviditetstest her.

Læs om tegn på graviditet her.

4/5 - (2 votes)