Ugens tip: Check din tilsætningsstoffer

Stort set alt hvad vi spiser og drikker er tilsat forskellige stoffer for at give en bestemt farve, en anden konsistens, en lang holdbarhed eller en særlig smag.

Desværre er mange af disse stoffer ikke særligt sunde for os forbrugere, og nogle er decideret skadelige for f.eks. mennesker som er disponeret for allergi. Men hvad er det egentligt for stoffer der er tale om…

Nogle af tilsætningsstofferne er formentlig helt harmløse, andre skal du være på vagt overfor, og atter andre skal du forsøge helt at undgå, da de er dokumenteret skadelige. Nogle stoffer er endog allergifremkaldende. Du kan se koderne på den E-nummerguide der linkes til herunder.

Tilsætningsstoffer er stoffer, som uden i sig selv at være fødevarer eller sædvanligt anvendte bestanddele af fødevarer er bestemt til at tilsættes fødevarerne for at påvirke fødevarernes næringsværdi, holdbarhed, farve, lugt, smag eller i øvrigt med teknologiske eller andre formål (officiel definition).

Problemet med tilsætningsstoffer bliver større og større. Prøv engang at læse en varedeklaration. Det er ligesom at læse i en kemibog eller også er det hele i koder på grund af e-numrene. Hvis du nogensinde spørger dig selv “Hvad er de stoffer egentlig for noget, og kan de være skadelige?”, så kan du nu checke stofferne i E-nummerguiden!

Alle godkendte tilsætningsstoffer har et E-nummer, der er tildelt af EU’s Ministeråd efter indstilling fra den Videnskabelige Komite for Levnedsmidler. På varedeklarationen på alle færdigpakkede fødevarer skal der stå, hvilken gruppe tilsætningsstofferne tilhører og enten stoffets kemiske navn eller stoffets E-nummer.

E-nummerguiden dækker alle godkendte tilsætningsstoffer. Andre stoffer, som også tilsættes maden, tekniske hjælpestoffer som anvendes under forarbejdningen af fødevarerne for at opylde et bestemt mål og aromastoffer er ikke med. Tekniske hjælpestoffer skal ikke deklareres og aromastoffer skal fortsat kun deklareres som gruppe.

Klik her og se E-nummerguiden nu.

Hvad mener du? Forsøger du også at undgå visse tilsætningsstoffer eller regner du optimistisk med, at det har lovgivningen styr på for dig? Skriv en kommentar…

Rate this post