Vi har i en anden artikel gennemgået hvor meget du skal tage på under graviditeten, men ikke hvad den vægtforøgelse egentlig består af.
Hvorfor skal jeg tage 10 kilo på, når min baby kun vejer 3 kilo?
Svaret er naturligvis at det er fordi, du tager meget andet end bare baby-vægt på.
Sådan fordeler din vægt sig
Enhver graviditet er naturligvis speciel, så det er ikke sikkert at din graviditet ser helt ud som dette, men det er dog stadig muligt at sige noget om, hvordan vægtene i gennemsnit fordeler sig.
- 39% er din baby
- 22% er blod
- 11% er fostervand
- 11% er livmoderen
- 9% er moderkagen
- 8% er brysterne
Dette forklarer altså, hvorfor du tager så relativt mange kilo på, for at bære en lille baby.
Du vidste måske godt at mængden af blod i din krop blev forøget med ca. 50% i løbet af graviditeten, men at det betyder flere kilo ekstra på vægten er alligevel noget de færreste tænker på.
1-1,5 kg. vejer fostervandet, og det samme er gældende for livmoderen. Ca. 1 kg. kommer fra moderkagen, og det samme fra brysterne.
Dette hjælper dig måske også til at se, hvorfor der er mange nye mødre der taber sig ret hurtigt efter fødslen. Det er ikke bare ekstra fedt du tager på når du er gravid.
Den vægt du tager på, tager du på for at kunne passe godt på barnet mens du er gravid, og efter du har født.
Når du har født vil vægten, der er kommet fra livmoderen, moderkagen, forstervandet og selvfølgelig barnet relativt hurtigt forsvinde igen, og du er så blot efterladt primært med den forøgede vægt fra dine bryster og øvrig krop.